•  apr 13, 2022

Slike prvi znaci psorijaze

Vesna Objavio Vesna
Slike prvi znaci psorijaze

Prvi simptomi psorijaze. Prvi simptomi psorijaze povratak. U početku se psorijaza manifestuje karakterističnim mrljama na koži koje se spajaju i formiraju psorijazne plakove, koji se razlikuju po veličini i stepenu ozbiljnosti.

Psorijazne promene na koži najčešće zahvataju: teme, laktove, kolena, lumbalni ili krsni predeo, šake i stopala. Psorijazni plakovi mogu da se pojave i na noktima. Ova bolest retko zahvata područje lica. Psorijazne promene se kod nekih osoba javljaju i u usnoj duplji.

Psorijaza se razlikuje po obliku i težini. Kod iste osobe, psorijaza se može razlikovati po stepenu ozbiljnosti u različito vreme, od blage do teške forme. Tip psorijaze je važan kriterijum za izbor najpogodnijeg i najefikasnijeg načina lečenja.

Tipovi psorijaze se obično prepoznaju po karakterističnim promenama, mestima koja zahvataju i stepenu ozbiljnosti. Da bi se utvrdio tip psorijaze, dermatolog mora da pregleda zahvaćene delove kože. Najčešći tipovi psorijaze su: plak psorijaza, kapljičasta psorijaza, pustulozna psorijaza, inverzna psorijaza i eritrodermijska psorijaza.

Plak psorijaza se obično pojavljuje u vidu mrlja na koži, koje se spajaju u crvene pljosnate promene ovalnog oblika plakovi. Plakovi mogu biti različite veličine, većinom su crveni i mogu lako da se opipaju. Prekriveni su ljuspama srebrne boje. Ove manifestacije na koži su obično iako ne uvek praćene upornim svrabom, što tera pacijente na češanje, izazivajući krvarenje plakova. Plak psorijaza se obično javlja na kolenima, laktovima, ramenima, leđima, nogama ili temenu. Razni oblici plak psorijaze mogu da postoje i na drugim delovima tela, uključujući dlanove i tabane, nokte ili donji deo leđa.

Eritrodermijska psorijaza je najozbiljniji oblik ove bolesti. Kod eritrodermijske psorijaze koža je zahvaćena velikim crvenim promenama na koži, koje se ljušte i prekrivaju veći deo površine tela. Pacijenti mogu da imaju povišenu temperaturu i bolove u zglobovima, svrab i ljuštenje kože. Periferni limfni čvorovi mogu da budu uvećani.

Eritrodermijska psorijaza može da se razvije od plak psorijaze i prateće infekcije. Ako se zanemari ili nepravilno leči, eritrodermijska psorijaza može da izazove teško oboljenje ili čak i smrt. Pustulozna psorijaza se razlikuje od drugih tipova psorijaze i može da se klasifikuje kao zasebna bolest. Uglavnom se javlja kod odraslih osoba. Manifestuje se pustulama čvorićima na koži. Psorijatični artritis. Znakovi i simptomi psorijaze razlikuju se od osobe do osobe, a mogu uključivati jedno ili više od niže navedenoga: crvene mrlje na koži prekrivene srebrnastim ljuskicama male mrljice koje se ljušte najčešće se viđaju kod djece suha, raspuknuta koža koja može i krvariti svrbež, žarenje, bolnost zadebljani nokti ili nokti sa točkastim udubljenjima ili brazdama otečeni ili ukočeni zglobovi Površine zahvaćene psorijazom mogu biti ograničene na nekoliko mrlja koje se prhutaju, a mogu zahvatiti i velike površine kože.

Postoji nekoliko tipova psorijaze: Plak psorijaza - To je najčešći oblik kod kojeg se javljaju suhe, uzdignute, crvene lezije plak prekrivene srebrnastim ljuskicama. Te tvorbe svrbe, a mogu bit i bolne. Mogu se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, uključujući i genitalije te meka tkiva u usnoj šupljini.

Moguća je pojava nekoliko ili mnogo plakova, a u teškim slučajevima koža na zglobovima može puknuti i krvariti. Psorijaza na noktima - Psorijaza može zahvatiti nokte na rukama i nogama, a očituje se pojavom točkastih udubljenja na noktima, nenormalnim rastom i promjenom boje noktiju.

Nokti zahvaćeni psorijazom odvajaju se od ležišta nokta oniholiza. U teškim slučajevima nokat se počinje mrviti. Psorijaza vlasišta - Psorijaza vlasišta javlja se u obliku crvenih područja prekrivenih sa srebrno-bijelim ljuskicama koja svrbe. U kosi ili na ramenima primijetiti ćete ljuskice odumrle kože, posebice nakon što ste se počešali po glavi. Kapljičasta psorijaza - Uglavnom se javlja u osoba mlađih od 30 godina, a obično joj prethodi streptokokna upala grla.

Javlja se u obliku malih žarišta u obliku kapljice na trupu, rukama, nogama i vlasištu. Žarišta su prekrivena finim ljuskicama i nisu tako debela kao tipični plak. Psorijaza može izbiti samo jedanput i povući se sama od sebe ili se može ponavljati, naročito ako bolujete od infekcija dišnih putova.

Inverzna psorijaza - Uglavnom zahvaća kožu pazuha, prepona, ispod dojki i oko genitalija. Očituje se glatkim crvenim, upaljenim područjima na koži.

Češće se javlja kod pretilih osoba, a pogoršava se trenjem i znojenjem. Pustularna psorijaza - Ovaj rjeđi oblik psorijaze može zahvatiti veće površine generalizirana pustularna psorijaza ili manje površine na rukama, stopalima ili vrhovima prstiju.

Obično se razvija brzo. Mjehuri ispunjeni gnojem javljaju se nekoliko sati nakon što je koža pocrvenjela i postala osjetljiva. Mjehuri se suše nakon jednog do dva dana, ali se mogu ponovo pojaviti nakon nekoliko dana ili tjedana. Generalizirana pustularna psorijaza može izazvati povišenu temperature, zimicu, jaki svrbež i umor.

Eritodermična psorijaza - Najrjeđi oblik psorijaze koji može zahvatiti cijelo tijelo i prekriti ga s crvenim osipom koji se ljušti i koji jako svrbi i peče. Okidač za pojavu mogu biti teške opekotine od sunca, kortikosteroidi i drugi lijekovi ili neki drugi oblik psorijaze koji nije liječen na odgovarajući način. Psorijatični artritis - Osim upaljen, ljuskave kože, psorijatični arthritis uzrokuje točkasta udubljenja i promjenu boje na noktima te oticanje i bol u zglobovima što je tipično za artritis.

Također može uzrokovati upale oka kao što je konjuktivitis. Simptomi se kreću od blagih do teških, a psorijatični artritis može zahvatiti bilo koji zglob.

Mada ta bolest obično ne dovodi do takvih deformacija kao druge vrste artritisa, može uzrokovati ukočenost i progresivno oštećenje zglobova koje u najtežim slučajevima vodi trajnoj deformaciji. Više možete saznati u centru za edukacije Upalne reumatske bolesti - Psorijatični artritis.

Savjetujte se s vašim liječnikom u sljedećim slučajevima: Ako vaša psorijaza prelazi iz faze neugodne pojave u nelagodu koja izaziva bol. Ako vam psorijaza otežava obavljanje uobičajenih poslova. Ako ste zabrinuti zbog izgleda vaše kože. Ako imate problema sa zglobovima kao što su bol i oticanje ili niste u stanju obavljati svakodnevne poslove. Sve o psorijazi Što je psorijaza?

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar