•  apr 13, 2022

Šta je psorijaza i kako se leči

Vesna Objavio Vesna
Je kako šta leči se i psorijaza

Najčešće se pojavljuje na laktovima, kolenima i kosmatom delu glave. Ovaj kožni problem se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, od trenutka rodjenja pa do starosti, najčešće između i godine života.

Podjednako je zastupljena i kod muškaraca i kod žena s tim da se kod žena obično javlja u ranijoj životnoj dobi. Psorijaza se može pojaviti u jako blagom obliku a ponedak može da budu teški slučajevi koji zahvataju veću površinu kože.

Psorijaza nije zarazno oboljenje i ne prenosi se s osobe na osobu. Ne možete dobiti bolest dodirom nekoga ko ima psorijazu, kupanjem u istom bazenu ili intimnim kontaktom.

Psorijaza je vrlo česta dermatoza bolet kože kod populacije svetle boje kože ređe kod pripadnika crne i žute rase a među Indijancima i Eskimima je skoro nepoznata. Nova istraživanja pokazuju da psorijaza nije samo bolest koja je ograničena na kožu, već da je to upalna bolest koja pogađa celo telo.

Takozvana sistemska bolest Komorbiditet — posledične bolesti su da se nekoliko bolesti javlja istovremeno. Psorijaza je autoimuna bolest. Imuno sistem reaguje na supstance u vašem telu. Psorijaza može da izazove bol i svrab i u velikoj meri utiče na kvalitet života.

Prvo izbijanje se obično javlja u dobi između 10 do 20 godina kod osoba sa naslednim stanjem. Pogledajte članak, najbitnije razlike između alergije i prehlade.

Izgled inverzna psorijaza slike, psorijaza kod dece, psorijaza na glavi, psorijaza artritis, psorijaza noktiju. Ne postoji trajni, efikasni lek za psorijazu. Medutim, postoji niz tretmana koji u većini slučajeva mogu simptome psorijaze da drže pod kontrolom, da je umanje i dovedu do njenog povlačenja.

Melem za psorijazu sa svojom jedinstvenim sastavom uspešno uklanja simptome psorijaze. Efekat tretmana je veoma brzo vidjiv tako da ljuspanje, crvenilo i svrab već nakon par dana nestaju. Korišćenjem melema dolazi do drastičnog povlačenja psorijazne regije a u većini slučajeva i do potpunog nestanka. Pogledaj cenu melema i iskustva korisnika. Terapija protiv psorijaze je proces. Cilj terapije je uvesti bolesnika u remisiju uspavati bolest i održati to stanje što duže.

Za terapiju se koriste. Izbor u mnogome zavisi od lokalizacije i rasprostranjenosti. Opšta sistemska terapija je obično dopuna lokalnoj terapiji. Psorijaza je hronična recidivirajuća bolest smenjuju se remisije i egzacerbacije, sezonskog karaktera sa pogoršanjima krajem jeseni, tokom zime i ranog proleća. U toku leta su moguće spontane remisije. Životna prognoza je kod većine dobra, ali je potrebno trajno lečenje.

Jedino na šta se može uticati su provokativni deklasirajući agensi. Naročito treba upozoriti one u čijoj porodici postoji psorijaza. Neki od uzroka su naslednost, imunologija i faktori takođe okoline igraju ulogu pojave psorijaze. To bi moglo započeti još jednu epizodu.

Recimo, zapaljenje grla je uobičajeni okidač. Pre svega — za ovu bolest još nije pronađen lek. Tretmani i terapija imaju za cilj smanjenje upale i ljuspanje, usporavanje rasta ćelija kože i uklanjanje plakova. Tretmani se dele u tri kategorije. Kreme i masti koje se direktno nanose na kožu mogu biti od koristi za smanjenje blage do umerene psorijaze.

Pacijenti sa umerenim do teškim oblikom bolesti i oni koji nisu dobro reagovali na druge vrste lečenja, možda će morati da koriste oralne lekove ili injekcije.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar