•  apr 13, 2022

Psorijaza koren cicka

Vesna Objavio Vesna
Psorijaza koren cicka

Naš jedini dućan nalazi se u Zagrebu, u ulici Antuna Bauera Gdje kupiti? Crvene mrlje su postepeno sasvim nestale. Slično je bilo sa jednim mlinarem iz okoline Majnca: za kratko vreme, ova terapija pomogla je da znaci crvene psorijaze sasvim nestanu. Jedna redovnica koju je psorijaza mučila 30 godina, početkom oktobra je uvela kuru čajem i dijetu. O Božiću me je obavestila da nema više znakova bolesti. U oktobru Obolela je posle preležane žutice i ja sam smatrala da je bolest posledica poremećenog rada jetre.

Mlada žena je sva bila u ljuspama. Ni koža glave joj nije ostala pošteđena. Kosa joj je postajala sve ređa, pa je na kraju bila prinuđena da nosi periku kako bi uopšte mogla da se pojavi među ljudima.

Pri svakom pokretu, prava kiša peruti padala je s nje na tlo. Žena, koja je pre bolesti mahom do ponoći šila za svoju decu a preko dana pomagala mužu pri tapacirerskim radovima, sada se jedva držala na nogama do osam sati.

Tada bi kožu namazala uljem, umotala se u čaršav i legla. Nekoliko puta je po više nedelja provodila u bolnici. Jedino poboljšanje koje je tamo iskusila bilo je to što je njena koža malo omekšala od znojenja, i to tako što su je celu stavljali u najlon vreću koju bi pri vratu vezivali. I u ovom slučaju, izlečenje je nastupilo posle ravno pola godine pošto je bolesnica upotrebljavala lekovite biljke za čišćenje krvi i sprovela odgovarajuću dijetu. Već početkom decembra nije patila od teške iscrljenosti i umora.

Pre Uskrsa naredne godine njena koža je ponovo postala glatka, a izrasla joj je i kosa, lepa i gusta. Lekarska dijagnoza je glasila: neurodermitis. Trinaest godina smo s njim lutali od jednog pedijatra do drugog, posećivali dermatološke klinike i lekare koji leče prirodnim metodom, ali uspeha nije bilo.

Lekari su stalno prepisivali kortizonske preparate. Sa sedam godina, dečak je dva meseca boravio u Davosu Davos. Tamošnji lekar je rekao da je bolest urođena i da joj nema leka, kao i to da na svako pogoršanje treba odgovoriti kortizonom. Ono što je usledilo sledećih nedelja i godina posle boravka u lečilištu, bilo je strašno. Napadi groznice kao na tekućoj traci, gnojna žarišta počev od peta pa do gležnjeva, zagnojeni dlanovi, otvorene rane na potkolenici, ušnim resicama, na vratu i licu.

U septembru Lekari su govorili o sepsi kože. Posle intenzivne terapije kortizonom, došlo je do gnojne upale slepog creva. Druga deca posle ovakve terapije obole od čira na želucu. Desenzibilizacija neosetljivost protiv navedenog je sprovođena od februara Ali, poboljšanja ni dalje nije bilo. Od septembra Martin je, na Vaš dobar savet, pio oko 1,5 litru čaja protiv psorijaze, o kojoj ste pisali u svojoj brošuri. U početku ga je pio veoma nerado, što nas nije ni čudilo, jer je mnogo toga probao uzalud.

On, jednostavno, nije više imao nade u ozdravljenje. Satima, gotovo pola noći, ležao bi budan. Otkako je prvi put lako zaspao, Martin je bio uveren da čaj povoljno deluje na njega i nastojao je da svakoga dana isprazni svoju bocu. Koža mu se znatno poboljšala. S vremena na vreme ima još češanja, ali nije bilo nijedne jedine infekcije otkako Martin pije čaj. Ponekad još ne možemo da poverujemo u to. Od januara Martin sada ide u deveti razredjezičke gimnazije. U julu je završena desenzibilizacija.

Tokom obroka konzumirajte heljdin hljeb ili uzimajte heljdine kolače poslije jela. Osim toga, važno je izbjegavati namirnice koje mogu pogoršati stanje, a to su, na primjer suhomesnati proizvodi i dimljena hrana. Od alkoloha i cigareta treba se uzdržvati kako bolest ne bi napredovala, ili kako se ne bi prekinuo period bez izraženih simptoma, naravno nikako ne treba smetnuti s uma važnost redovnog konzumiranja tečnosti, nezavisno od godišnjeg doba.

Uradite alergo-test na glutene i biljne alergene, jer osim već postojeće psorijaze, svaka sljedeća kožna promjena može prolongirati njeno liječenje i ozbiljno narušiti kvalitet života oboljelog. Vodite računa o tome kakvu odjeću nosite. Izbjegavajte sintetičke stvari, kao i nakite sumljivog porijekla koji mogu uzrokovati alergijsku reakciju. Ne kupajte se u veoma vrućoj vodi koristeći agresivne sapune, jer tako podstičete isušivanje kože, što je štetno.

Održavanje pravilne hidratacije kože jedan je od osnovnih postulate u tretmanu psorijaze. Napravite sebi slanu kupku tako što ćete mlakoj vodi dodati epsomsku so, koja se pokazala vrlo efikasnom u čišćenju kože i programima detoksikacije, a koja ujedno i opušta. Ne upotrebljavajte preparate na bazi ehinacee, koji su kontraindikovani u slučaju autoimunih bolesti.

Koren čička - sve zdravstvene koristi podzemnog dela ove trnovite biljke

Nakon što utvrde dijagnozu psorijaze, lijekari nerijetko zatraže od pacijenata i analizu krvi, kako bi se provjerio nivo određenih enzima jetre i funkcija ovog važnog organa. Rzalog tome jeste veza koja postoji između ove kožne bolesti i pojave masne jetre. Zašto do toga dolazi kod izvijesnog broja oboljelih od psorijaze, to još uvijek nije do kraja razjašnjeno.

Ipak, da bi se izbjegle komplikacije koje uzrokuje bezalkoholna masna bolest jetre, važno je održati funkciju ovog organa pravilnom.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar