•  apr 14, 2022

Koliko uzeti vitamina d dnevno za psorijazu

Vesna Objavio Vesna
Koliko uzeti vitamina d dnevno za psorijazu

Velike količine vitamina D mogu se također načiniti u vašoj koži kada je izložena UV zračenju od sunčeve svjetlosti.

Vitamini za psorijazu - Dijeta December

Svaki višak vitamina D pohranjen je u tjelesnoj masti za kasniju uporabu. Svaka stanica u vašem tijelu ima receptor vitamina D. Ovaj vitamin je uključen u mnoge procese, uključujući zdravlje kostiju, funkciju.

Vitamin D je apsolutno neophodan za dobro zdravlje. Također poznat kao vitamin sunčeva svjetla, izrađen je u vašoj koži kada je izložen sunčevoj svjetlosti. Unatoč tome, nedostatak vitamina D jedan je od najčešćih nedostataka hranjivih tvari u svijetu.

Vitamin A može se koristiti ne samo unutar, nego i eksterno — Koliko vitamina d uzeti za psorijazu obliku aplikacija i kreme, što povećava svoje koristi nekoliko puta.

Katatonsko uzbuđenje. Praškasti oblik — ne manje prikladan, ali zza korišten oblik vitamina. Kalcij, zajedno s Koli,o D pomaže oporavak kod fraktura kostiju kod osteoporoze i smanjuje rizik budućih lomova. Lijekovi Termopsol za kašalj. Čimbenici poput odjeće, vremena, zagađenja, upotrebe krema za sunčanje, težine i genetike mogu Koliko vitamina d uzeti za psorijazu utjecati na sposobnost tijela da proizvodi vitamin D.

Mnogo se raspravljalo o tome smiju li šećerni bolesnici konzumirati med i ostale pčelinje proizvode koji Toksičnost vitamina D zamijećena je tek kod ekstremno visokih doza od vitzmina Kontraindikacije Vitamini za psorijazu ne smiju se uzimati: pri visokoj vjerojatnosti razvoja alergije na vitaminski pripravak; s teškim oštećenjem bubrega i jetre; kada se dijagnosticira hipervitaminoza, vitamini koji su dio multivitaminskog kompleksa.

Gornja razina bezopasnog unosa postavljena je na IU ili mikrograma dnevno. Kako bebi spustiti visoku temperaturu.

Takva se reakcija očituje kao: Ova kategorija uključuje samo kolačiće koji osiguravaju osnovne funkcionalnosti i sigurnosne značajke web stranice. Nužni kolačići su apsolutno neophodni za Koliko vitamina d uzeti za psorijazu funkcioniranje web stranica. Zaštitni faktor krema za sunčanje viši psoirjazu 8, godine starosti, tamnija pigmentacija kože i doba godine mogu značajno reducirati proizvodnju vitamin D.

Kontraindikacije Vitamini za psorijazu ne smiju se uzimati: pri visokoj vjerojatnosti razvoja alergije na vitaminski pripravak; s teškim oštećenjem bubrega i jetre; kada se dijagnosticira hipervitaminoza, vitamini koji su dio multivitaminskog kompleksa. Interakcije s drugim lijekovima Askorbinska kiselina, sastavnica vitamina u psorijazi, može poboljšati učinak i nuspojave antibakterijskih sulfonamidnih pripravaka. Razine mogu pasti tijekom zimskih mjeseci, zbog nedostatka dovoljne količine sunčeve svjetlosti 14, 15, U tom slučaju, morate se osloniti na vašu prehranu ili dodatke za vitamin D, kao i na vitamin D koji se pohranjuje u tjelesnoj masti tijekom ljeta Nedostatak vitamina D vrlo je česta u svijetu, ali se javlja pri većim stopama kod specifičnih populacija.

Nedostatak vitamina D povezan je s različitim zdravstvenim problemima. Međutim, neke su studije pokazale da dnevni unos treba biti veći od onog ako ne budete izloženi suncu.

Jedna studija zdravih odraslih osoba pokazala je da je potreban dnevni unos od IU da bi se održala dovoljna razina krvi Nemojte uzimati više od toga bez savjetovanja sa zdravstvenim stručnjakom.

Donja crta: Međutim, neke studije upućuju na to da je potreban veći dnevni unos od IU mikrograma za održavanje optimalne razine krvi. Medicinski institut IOM i nordijsko prehrambeno vijeće temelje svoje preporuke na sljedećim razinama krvi 18, 21 : Žumanjci jajeta također sadrže male količine, au nekim zemljama mlijeko i žitarice obogaćeni su vitaminom D Glavni izvori vitamina D su sunčeva svjetlost, masna riba, žumanjci, ulja riblje jetre, obogaćena hrana i dodataka. Iako sunce može sija, nije nužno dovoljno jaka da proizvodi vitamin D.

Imajte na umu da su brojevi u zagradama [1], [2], itd. Poveznice koje se mogu kliknuti na ove studije. Osnova patogeneze psorijaze je neuspjeh u diferencijaciji i podjeli stanica kože, kao i kršenje lokalnog i općeg metabolizma. Što južnije, to je manja učestalost raka debelog crijeva, prostate itd. Studija iz Zanimljivo, prema jednoj studiji radnici koji su profesionalno izloženi velikim dozama sunčevog zračenja imaju manji rizik od malignog melanoma na koži, a melanom kada se pojavi najčešće se pojavljuje na mjestima koja se rijetko sunčaju.

Zanimljivo je da stanice kože imaju receptore za vitamin D3 iako proizvode vitamin D. Primjena je zanimljivo očita kod bolesti psorijaze, koja je ustvari poremećaj hiperproliferacije epidermalnog tkiva. Primjena specijalne kreme sa vitaminom D3 izuzetno je učinkovita kod ovog poremećaja. Gledano po pojavnosti multiple skleroze u SAD-u, najveća većina slučajeva bolesti dešava se upravo iznad 35 paralele, u sjevernom dijelu zemlje, što ukazuje na povezanost količine sunčevog zračenja i same bolesti.

Dokazano je da vitamin D pomaže jačanju našeg imunološkog sistema i borbi protiv infekcija. Makrofagi se aktiviraju putem vitamina D3 i proizvode 1,25 OH 2D varijantu D vitamina koji pak pokreće stvaranje katelicidina zaduženog za neutraliziranje infektivnih agensa.

Jedna studija je pokazala da suplementacija vitaminom D3 u trudnoći smanjuje rizik od abnormalnog disanja kod novorođenčadi i njihovog ranog djetinjstva uzrokovano suženjem dišnih puteva.

Kako je majčino mlijeko vrlo siromašan izvor vitamina D3, pedijatri su se konačno složili da novorođenčad od rođenja treba uzimati IU vitamina D3 u obliku dodatka prehrani u kapima. Radi se o još uvijek malim dozama, ali je dobar početak. Određen Tolerable upper intake limit najviši iznos koji tijelo tolerira kod novorođenčadi do 6 mjeseci iznosi IU, a od mjeseci IU.

To ukratko znači da te doze svakako može primiti, a u ljetnom periodu je alternativa izlaganje suncu. Studija iz g. Studija provedena g. Nakon zasebne analize osoba sa poviješću depresivnih stanja razlika je bila još očitija i izraženija. Dvije prethodne studije i g. Manjak vitamina D3 utvrđen je i kod shizofrenije, demencije, autizma, parkinsove bolesti i alzheimerove bolesti.

Istraživanja su pokazala da dostatne razine hormonske varijante vitamina D3 — kalcitriola utječe na razine angiotenzina II umjesto ili pored inhibicije angiotenzin konvertirajućeg enzima lijekovima — ACE inhibitora smanjujući gensku ekspresiju renina potrebnog za njegovu proizvodnju. Vitamin D može ne samo spriječiti nego i liječiti visok tlak. Studije su pokazale da hormonska varijanta vitamina D3 — kalcitrol utječe na izlučivanje inzulina kod povećane potrebe za inzulinom Dijabetes tipa 2.

Čini se da je nedostatak D vitamina povezan s kongestivnim zatajenjem srca — niska razina D vitamina može objasniti promjene u metabolizmu minerala i disfunkciju miokarda kod pacijenata oboljelih od kongestivnog zatajenja srca pa to može biti jedan od faktora koji doprinose bolesti. Proširena kardiomiopatija također se povezuje sa rahitisom i dobro odgovara na terapiju kalcijem i D vitaminom. Prema mišljenju Međunarodne fondacije za osteoporozu nedostatak vitamina D je globalni zdravstveni problem.

Procijenjeno je da na globalnoj razini raste potražnja za testiranjem statusa vitamina D3 u organizmu uslijed sve većeg znanja u medicini o štetnim posljedicama nedostatka ovog vitamina. Određivanje koncentracije vitamina D3 u krvi posebno se preporuča oboljelima od kronične bolesti bubrega, abnormalnostima u apsorbiranju hranjivih sastojaka, osteoporozom, kardiovaskularnim bolestima, rakom, oboljelih od psihičkih poremećaja i depresije i multiple skleroze.

Bitno je zato da se vegetarijanci više izlažu suncu kako bi sintetisali više vitamina D. Pored toga, bubrezi kod starijih osoba gube sposobnost da akumulirani oblik vitamina D pretvore u njegov aktivni oblik.

Zbog svega ovoga posebnu pažnju treba obratiti na populaciju stariju od 60 godina i obavezno uvesti suplementaciju vitaminom D. Intenzitet sunca i dužina trajanja dana u sjevernim geografskim širinama je smanjena, tako da naročito u zimskom periodu postoji opasnost da dođe do pojave manjka vitamina D, pogotovo ako je uz to i unos namirnica bogatih vitaminom D smanjen.

Sredstva za sunčanje sa zaštitnim faktorom većim od 8 potpuno sprečavaju sintezu vitamina D u koži. Poslije e godine života, kada nastupa gubitak koštane mase, preporučuje se najmanje IJ vitamina D3. Najbolje je uzeti suplement vitamina D uz obrok i moja preporuka je da uzimate vitamin D u kapima organskog porijekla. Drugi bitan element našeg imunološkog sistema je CINK. Cink je element u tragovima i učestvuje u desetinama tjelesnih funkcija.

Skoro da i ne postoji neka važna slika bolesti u kojoj poremećaj zaliha cinka ne igra važnu ulogu, bilo da se radi o nedostatku ili poremećajima u raspodjeli.

Važan je kao antagonist teških metala i bez cinka bi nastupila psihička oboljenja, povećale bi se tendencije ka upalama i došlo bi do dizbalansa odnosa acido-bazne ravnoteže. Bolja iskoristljivost je iz namirnica životinjskog porijekla u odnosu na biljne namirnice. Veliki udio balastnih materija može umanjiti iskoristljivost cinka.

Istraživanja su pokazala da se ne može unijeti dovoljna količina cinka preko hrane što za posledicu ima deficit cinka i kod djece i kod odraslih. Ukoliko biste željeli da provjerite vitaminsko mineralni sastav vašeg tijela i dobijete informaciju da li vam nedostaje određeni vitamin — vaš termin za nutricionistički pregledm možete da zakažete ovdje.

Prekomjerna doza se javlja rijetko. Tek doza preko mg na dan tokom nekoliko nedelja, dovodi do imunološkog dizbalansa. U doba borbe sa Corona virusom i bojazni za imunitet trebamo krenuti od jednostavnih stvari koje svako od nas može da uradi.

Svakodnevnim boravkom na svježem vazduhu pa čak i na balkonu i po suncu osigurat ćete sebi potrebnu dnevnu dozu vitamina D. Obratite pažnju na namirnice bogate vitaminom D i cinkom ili uzmite preparat cinka i vitamin D.

Sve konsultacije su besplatne i bit će mi drago da vam pomognem. Zakažite vam termin za pregled kod nutricioniste ovdje. Ukoliko vam se svidio ovaj tekst preporučujem vam da pročitate i: Vitamin C u borbi protiv Corona virusa.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar