•  apr 10, 2022

Bolesti slične psorijazi

Vesna Objavio Vesna
Bolesti slične psorijazi

PASI Psoriasis Area and Severity Index - područje zahvaćenosti i indeks ozbiljnosti — za evaluaciju uznapredovalosti vaše psorijaze; DLQI Dermatology Life Quality Index — dermatološki index kvalitete života — za određivanje utjecaja psorijaze na kvalitetu vašeg života; BSA Body Surface Area - površina tijela — za mjerenje površine tijela koja je zahvaćena psorijazom. Liječnik također treba provjeriti vašu povijest bolesti, s naglaskom na okolnosti u kojima ste doživjeli prve simptome psorijaze infekcije, lijekovi, stres.

Izbor najprikladnijeg liječenja psorijaze i učinkovitost lijekova uvelike ovisi o rezultatima dobivenim u tim upitnicima. Vodite evidenciju svih svojih medicinskih testova kako biste liječniku mogli pokazati prethodne i najnovije medicinske nalaze.

Detaljna povijest vaše bolesti također će vašem liječniku pomoći da promijeni liječenje ako ne reagirate dobro na trenutačnu terapiju. Rana dijagnoza i početak liječenja vrlo su važni kad je u pitanju liječenje psorijaze. Psorijaza je kronična bolest čija težina može varirati.

Ako se ne liječi ispravno, ona može utjecati na cijelo tijelo. Prati je svrab, ali se on javlja kod manjeg broja obolelih. Kod nekih osoba se mogu pojaviti i ploče po određenim delovima tela, koje ponekad prate gnojnice.

Može da zahvati celo telo, ali se prvobitno javlja na laktovima, kolenima, pupku, stopalu i donjem delu leđa. Ako je zahvaćeno celo telo, život osobe može biti veoma ugrožen. Psorijaza se najčešće javlja kod odraslih, mada nije isključena mogućnost i da se pojavi kod dece.

Ova kožna bolest, može se pojaviti u bilo kom životnom dobu, mada se najčešće javlja u periodu između 16 i 30 godina i posle pete decenije života. Ovo je pre svega estetski problem i ne može da stvara ozbiljnije probleme organizmu. Prema skorašnjim istraživanjima svaka deseta osoba ima u sebi gen za ovu bolest, što ne znači da će i oboleti od nje. Kod osoba ženskog pola, psorijaza je povezana sa hormonima, tako da se može javiti tokom trudnoće ili u periodu monopauze, a godinama se tegobe smanjuju.

Kožna bolest psorijaza se lako može uočiti. Karakteristične crvene fleke u predelu laktova ili kolena, prekrivene ljuspicama. Promene na koži se mogu smanjiti, pa i ukloniti, ali se može desiti i da zauvek ostanu. I dalje se ne mogu precizno definisati glavni okidači ove bolesti. Stručnjaci govore da stres i pad imuniteta mogu biti primarni uzroci javljanja psorijaze. Odnosno, ogromna količina stresa dovodi do iznenadnog slabljenja imuniteta, a to dalje može da se ispolji i kroz promene na koži, odnosno psorijazu.

Kao ni svako drugo oboljenje, tako ni psorijaza ne nastaje tek tako, iznenada. Ona se javlja u tri osnovne faze. U prvoj progresivnoj fazi počinju da se naziru promene na koži koje se sa osipom spajaju pri čemu nastaju mrlje različitih veličina. Druga faza je karakteristična za period posle nekoliko nedelja od pojave oboljenja. To je faza stabilizacije bolesti. U poslednjoj fazi, bolest se polako povlači, jer su mrlje spljoštene i koža počinje da se pročišćava.

Lek za psorijazu ne postoji, ali se tegobe mogu umanjiti adekvatnom terapijom. Lečenje podrazumeva negu kože. Koža uvek treba da bude vlažna što se postiže određenim preparatima. Kod blagih vidova psorijaze zadebljale ljuspice se mogu skidati.

Ako je zahvaćena mala površina kože prepisuje se blaga, lokalna terapija. Dermatolog tada najčešće prepisuje određenu mast ili kremu koja je na bazi keratolitika koji će ubrzati proces ljuštenja kože, a pored toga prepisuju se i masti koje leče zadebljenja na koži. Kod težih oblika može se uključiti u lečenje i fototerapije blagovremeno izlaganje kože UV zračenju.

Prilikom lečenja svake kožne bolesti, važnu ulogu ima detoksikacija organizma. Pokazalo se da proces detoksikacije smanjuje simptome psorijaze pa se preporučuje da se uradi u jesenjem periodu.

Svakodnevno unošenje voća i povrća pomaže u lečenju psorijaze. Ono što osobe obolele od ove bolesti treba da urade jeste da promene režim ishrane koji će biti izbalansiran i pun neophodnih vitamina.

To se može postići svakodnevnim unošenjem što više voća i povrća, ali i žitarica. Ukoliko je osoba ljubitelj mesa, trebalo bi da izbaci iz ishrane suhomesnate proizvode, masno i konzervisano meso. Kafa, kako, sirova jabuka, pa čak i med stvarajuu kiselinu što znači da se ni one moraju ukloniti sa menija.

Spisku nepoželjnih namernica treba dodati začine, alkoholna pića, pomorandže i ostale članove citrus porodice. Sa druge strane, stručnajci savetuju što veći unos proizvoda koji sadrže omega — 3 masne kiseline su preko potrebni organizmu i trebalo biih uvrstati u svakodnevnu ishranu. Posebno je riba bogata ovim kiselinama, a ima ih u orasima, soji i maslinovom ulju. Semenke susama potopljene u jogurt su odlično sredstvo u borbi protiv psorijaze. Korišćenje prirodnih lekova pozitivno utiče u borbi protiv psorijaze.

Ostavite odgovor Odustani od odgovora. Naučnici iz Australije otkrili prirodan način na koji telo sprečava autoimune bolesti i alergije Koristimo kolačiće na našem sajtu, kako bi prikazali najrelevantnije iskustvo pamteći svoje preferencije i ponovljene posete.

Politika privatnosti i kolačića. Zatvori Pregled privatnosti Ova veb sajt koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva dok se krećete kroz veb stranicu. Od ovih kolačića, kolačići koji su kategorisani po potrebi čuvaju se u vašem pregledaču jer su neophodni za rad osnovnih funkcionalnosti veb stranice. Takođe koristimo kolačiće nezavisnih proizvođača koji nam pomažu da analiziramo i razumemo kako koristite ovu veb stranicu.

Ovi kolačići će se čuvati u vašem pregledaču samo uz vaš pristanak. Takođe imate mogućnost da onemogućite ove kolačiće. Ali isključivanje nekih od ovih kolačića može uticati na vaše iskustvo pregledanja. Necessary Necessary. Potrebni kolačići su apsolutno neophodni za pravilno funkcionisanje veb stranice.

Ova kategorija uključuje samo kolačiće koji osiguravaju osnovne funkcionalnosti i sigurnosne karakteristike veb stranice. Ovi kolačići ne čuvaju nikakve lične podatke. Non-necessary Non-necessary. Svi kolačići koji možda nisu naročito potrebni za funkcionisanje veb stranice i koji se koriste posebno za prikupljanje ličnih podataka korisnika putem analitike, oglasa i drugog ugrađenog sadržaja nazivaju se nepotrebnim kolačićima.

Obavezno je tražiti pristanak korisnika pre pokretanja ovih kolačića na vašoj veb lokaciji. Send this to a friend. Send Cancel.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar