•  apr 14, 2022

Psorijaza na zglobovima

Vesna Objavio Vesna
Zglobovima psorijaza na

Bolest je podjednako zastupljena i kod muškaraca i kod žena, pojavljuje se u različitoj životnoj dobi, najčešće između Simptomi psorijatičnog artritisa najčešće su bolni, otečeni i grubi zglobovi, sa pojavom crvenila, bilo na jednoj ili obe strane tela. Zatim, oticanje prstiju na rukama ili nogama, bol u donjem delu leđa, upala tetiva, što otežava pokretljivost. Navedeni simptomi mogu da se pogošaju, iako postoje periodi mirovanja i veoma su slični simptomima reumatskog artritisa.

U postavljanju dijagnoze ključno je prepoznavanje tipičnih znakova bolesti, a od velike pomoći su laboratorijska i slikovna dijagnostika. Psorijatični artritis kao hronična upalna reumatska bolest često zahvata i aksijalni skelet odnosno kičmu, pa se zbog toga ubraja u grupu seronegativnih spondiloartritisa.

Kako samo ime bolesti govori, radi se o artritisu koji je povezan sa psorijazom, iako se na prvi pogled može činiti da je postaviti dijagnozu psorijačitnog artritisa lako, to nije uvek slučaj. Ono što je veoma važno je postaviti dijagnozu što ranije, u čemu je od velike pomoći i laboratorijska dijagnostika — prvenstveno ubrzana sedimentacija eritrocita SE i povišeni C-reaktivni protein CRP.

Negativni reumatoidni faktor RF javlja se kod blizu 95 odsto pacijenata, a IgA je povišen u dve trećine slučajeva. Postoji pet tipova psorijaznog artritisa: simetrični, asimetrični i na nekoliko zglobova, spondilitis, distalni na zglobovima prstiju, i mutirajući arthritis — teži oblik za koji je karakteristična resorpcija kostiju i uništenje mekog tkiva.

Nakon toga, ubrizgano im je 10 μg IL MC DNA, proteina povezanog s upalnim autoimunim reakcijama, za izazivanje stanja kože i zglobova nalik psorijazi. Rezultati su otkrili kako je skupina podvrgnuta zapadnjačkoj prehrani razvila ozbiljne probleme s crijevima, a većina ih je nestala nakon dva tjedna.

Istraživači su primijetili kako se nakon šest tjedana u miševa podvrgnutih zapadnjačkoj prehrani značajnije povećala tjelesna masa nego u miševa podvrgnutih prehrani temeljenoj na žitaricama, a nakon 10 tjedana zapadnjačka prehrana dovela je do većeg povećanja tjelesne mase u usporedbi s kontrolnom skupinom.

Kožni osip i ljuskanje uočeni su u skupini podvrgnutoj zapadnjačkoj prehrani kojoj je ubrizgan protein IL MC DNA, dok su u drugoj skupini simptomi bili znatno blaži, a odsutni u kontrolnoj skupini. Podaci ukazuju na to kako zapadnjačka prehrana može dovesti do povećane propusnosti crijeva, što je prethodno uočeno kod autoimunih bolesti, uključujući psorijazu.

Nadalje, u miševa podvrgnutih zapadnjačkoj prehrani primijećen je i gubitak raznolikosti sastava mikrobiote. Stoga autori pretpostavljaju kako je moduliranje crijevne mikrobiote održiva opcija koja pomaže u regulaciji crijevne propusnosti i kontroli psorijaze. Ono što je najvažnije, istraživači su primijetili kako je uravnotežena prehrana pomogla u ublažavanju crijevne neravnoteže i uspostavljanju ravnoteže crijevne mikrobiote. Iz navedenoga zaključuju kako bi se proupalni učinci zapadnjačke prehrane mogli djelomično ublažiti uvođenjem određenih promjena u prehrani.

Web koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje. Prihvaćam sve Prihvaćam samo neophodno Postavke. Neophodni kolačići uključeno Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni.

Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti. Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići. Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar