•  apr 10, 2022

Veza psorijaze i malignog tumora

Vesna Objavio Vesna
Veza psorijaze i malignog tumora

Najčešće se primjenjuju derivati vitamina A retinoidi, zatim citostatik metotreksat u niskim dozama i imunosupresiv ciklosporin. I nove biološki načini liječenja psorijaze, primjerice primjena alefacepta, alefacepta, infliksimaba, adalimumaba ili etanercepta dovode se u vezu s rizikom od oboljenja od raka.

Prema rezultatima istraživanja, terapijsko liječenje psorijaze povezano je s kancerogenim oboljenjima na sljedeći način. Ipak, potrebna su daljnja istraživanja koja bi potvrdila povezanost ovih tretmana sa karcinomima.

U svakom slučaju, potrebno je dobro proučiti povijest vlastite i obiteljske bolesti i napraviti krvne testove i hematološke pretrage prije početka liječenja psorijaze, bilo tradicionalnim, bilo biološkim lijekovima. Pijem 3 tablete nedeljno i pronizon četvrtinu tablete svaki drugi dan. Sad mi je mnogo bolje. Ove tablete pijem već godinu dana a za to vreme niti sam ukočena niti više pijem tablete protiv bolova.

Pretrazi Ako ste pacijent. Zapamti me. Zaboravljena lozinka? Nemate nalog? Registrujte se. Bolesti Bolesti mišićno koštanog i vezivnog tkiva Reumatologija Psorijazni artritis.

Psorijaza, udružena sa inflamatornim artritisom i obično negativnim testom za reumatoidni faktor RF, predstavlja psorijazni artritis. Uzrok nastanka i patogeneza bolesti još uvek nisu dovoljno poznate. Nasledni faktori imaju značajnu, ali ne dominantu ulogu. Faktori spoljne sredine mogu biti od primarnog značaja u izvesnih bolesnika, ili su oni pokretači patoloških mehanizama u genetski predisponiranom organizmu. Klinička slika se razvija obično posle dužeg trajanja psorijaze. Dijagnoza je problematična ako su kožne promene diskretne ili ako se artritis javi pre psorijaze.

Tada u dijagnozi pomaže sledeće: postojanje psorijaze, psorijaznog ili nekog drugog seronegativnog artritisa u nekog srodnika obolelog, negativan RF i kliničke i radiološke karakteristike psorijaznog artritisa. Program lečenja treba da obuhvati edukaciju bolesnika, primenu antiinflamatornih lekova, fizikalnih procedura i balneoterapije, po potrebi uvođenje funkcijskih pomagala ili hirurško lečenje.

Danas se psorijaza smatra sustavnom bolešću koja obuhvaća promjene na koži, moguću zahvaćenost zglobova te karakteristične pridružene bolesti. Učestalost i uzroci psorijaze Raznolikost kliničkih oblika psorijaze Rjeđi oblici psorijaze i pridružene bolesti Dijagnoza psorijaze i procjena težine stanja Terapijski pristup psorijazi Liječenje bolesnika s blagom do umjerenom psorijazom Sustavna terapija za teški oblik psorijaze Učestalost i uzroci psorijaze Psorijaza ima višeuzročnu etiologiju, pa tako genetski i čimbenici okoliša zajednički djeluju u nastanku bolesti.

Raznolikost kliničkih oblika psorijaze. Rjeđi oblici psorijaze i pridružene bolesti Psorijaza u dječjoj dobi obilježena je češćom pojavom psorijatičnih lezija na licu, u pregibima i u genitalnoj regiji. Dijagnoza psorijaze i procjena težine stanja Dijagnoza psorijaze se najčešće postavlja klinički, a može se potvrditi biopsijom kožne lezije.

Navedene kratice znače: BSA eng. Body Surface Area — procjena postotka zahvaćenosti površine kože. PASI zbroj eng. Psoriasis Area and Severity Index — procjenjuje težinu simptoma bolesti uzimajući u obzir eritem crvenilo, infiltraciju zadebljanje, ljuskanje i opseg zahvaćenosti određenih dijelova kože glava, trup, ekstremiteti. Danas se kao najčešći parametar za procjenu izlječenja bolesti koristi PASI 75 koji označava 75 postotno poboljšanje PASI zbroja u određenom vremenskom razdoblju.

DLQI indeks kvalitete života; eng. Dermatology Life Quality index — računa se na temelju vrlo jednostavnog upitnika koji sadrži deset validiranih pitanja.

Najmanji zbroj može biti 0, a najveći Što je veći zbroj, to bolest više utječe na kvalitetu bolesnikova života. Terapijski pristup psorijazi Vrsta liječenja ovisi o težini bolesti, pridruženim bolestima, bolesnikovim sklonostima, učinkovitosti te individualnoj procjeni odgovora na terapiju. Liječenje bolesnika s blagom do umjerenom psorijazom Kod opsežnije bolesti u obzir dolazi primjena fototerapije, odnosno kontroliranog izlaganja ultraljubičastim zrakama.

Sustavna terapija za teški oblik psorijaze Od konvencionalne sustavne terapije najčešće se u liječenju psorijaze primjenjuju retinoidi, potom metotreksat i ciklosporin. Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi Odaberite grupu bolesti Alergijski i imunološki poremećaji Bolesti bubrega i mokraćnog sustava Bolesti dišnog sustava Bolesti i stanja kod muškaraca Bolesti krvnog sustava Bolesti mišićno-koštanog i vezivnog tkiva Bolesti probavnog sustava Bolesti srca i krvožilnog sustava Bolesti uha, nosa i grla Bolesti živčanog sustava Dječje bolesti Duševne bolesti i stanja, bolesti ovisnosti Hormonski poremećaji i poremećaji metabolizma Kožne i spolne bolesti Zarazne bolesti Ženske bolesti i stanja Zloćudne maligne bolesti.

Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite. Kako izgledaju gljivične infekcije kože, vlasišta i noktiju? Atopijski dermatitis - što je i koje su novosti u liječenju? Psorijatični artritis - od dijagnoze do liječenja.

Nemelanomski tumori kože. Što treba znati o njezi kože dojenčeta? Što je urtikarija ili koprivnjača i kako se liječi? Melanom - rizici, rano otkrivanje i liječenje. Rjeđi oblici melanoma obuhvaćaju melanom sluznice, amelanotični melanom, dezmoplastični-neurotropni melanom, spitzodini melanom i polipoidni melanom. Poseban oprez preporuča se kod madeža koji se mijenjaju veličina, oblik, pojava više boja u madežima, neoštra ograničenost od okolne kože, krvarenje iz madeža, erozije, ulceracije, svrbež i bol u madežu, kod pojave novih pigmentnih lezija osobito u osoba starijih od 40 godina života, kao i kod brzorastućih, krvarećih lezija.

U slučaju pojave bilo koje od gore navedenih promjena potrebno se što prije javiti na specijalistički dermatološki pregled. U ranom stadiju najbolji način liječenja predstavlja kirurško odstranjenje tumora u cijelosti. Sigurnosni rubovi ovise o stadiju bolesti i iznose od pola centimetra do dva centimetra. Biopsija limfnog čvora čuvara sentinel limfnog čvora- SLN je minimalno invazivni postupak za otkrivanje klinički nevidljivih metastaza u regionalnim limfnim čvorovima.

Ne preporučuje se za primarne melanome tanje od 0,75 mm debljine, izuzev ako se debljina tumora ne može utvrditi sa sigurnošću. S druge strane, nema smisla raditi SLN biopsiju kod bolesnika kod kojih su već prisutne udaljene metastaze, kao i opipljive ili ultrazvučno dokazane metastaze u regionalnim limfnim čvorovima. Radioterapija zračenje se može primijeniti kod lentiginoznog malignog melanoma, prije svega u situacijama kada je kirurško liječenje teško izvedivo zbog veličine i lokalizacije tumora ili dobi bolesnika.

U liječenju bolesnika s metastatskim melanomom danas imamo na raspolaganju više postupaka. Kirurško liječenje metastatske bolesti se preporučuje kad se radi o solitarnim pojedinačnim metastazama koje se nalaze na mjestu dostupnom za kiruršku intervenciju.

S druge strane, nekirurško liječenje lokoregionalnih metastaza uključuje metode poput intratumorske primjene interleukina 2, lokalne primjene imunomodulatora imikvimoda te tvari koje su poznati kontaktni alergeni poput dinitroklorobenzena DNCB. Elektrokemoterapija je kombinacija intralezijske primjene cistostika cisplatine ili bleomicina, uz primjenu električnih pulsova. Nažalost, navedeni oblici liječenja nisu dostupni u Hrvatskoj. Prije primjene ove skupine lijekova u bolesnika se mora potvrditi da je tumor pozitivan na BRAF mutaciju V Nadalje, koriste se i MEK inhibitori, što sulijekovi koji inhibiraju djelovanje mitogen-aktivirajuće protein kinaze poput lijeka trametiniba koji u monoterapiji ipak pokazuje slabije učinke od inhibitora BRAF.

Imunoterapija obuhvaća primjenu i pilimumaba monoklonsko protutijelo koje se veže za receptor CTLA-4 ili za jednu od kontrolnih imunoloških točaka, kao i anti-PD-1 inhibitora također djeluju na kontrolne imunološke točke, poput pembrolizumaba i nivolumaba. Prednost imunoterapije je u tome što djeluju na bolest i kod BRAF-negativnih tumora, a mogu se primijeniti i nakon razvoja rezistencije na BRAF-inhibitore. Što se tiče kemoterapije, treba naglasiti kako niti jedan od citostatika dakarbazin, temozolamid, fotemustin koji su ispitivani u studijama ne pokazuje statistički značajno produljenje života bolesnika.

U Hrvatskoj se najviše primjenjuje dakarbazin. U svakom slučaju, u situaciji kad je nedostupan PDinhibitor za BRAF-negativne tumore ili eventualno nakon progresije bolesti uz primjenu BRAF inhibitora, tada u obzir dolazi pokušati s liječenjem kemoterapijom. Naslovnica Priručnik bolesti Pitanja i odgovori Kontakt.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar