•  apr 11, 2022

Štitnjaća kao okidać za psorijazu

Vesna Objavio Vesna
Štitnjaća kao okidać za psorijazu

Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj. Dobar dan. Odstranjena mi je cijela štitnjača i nalaz biopsije je pokazao da imam papilarni karcinom veličine 4mm. Doktor otorine me je poslao na nuklearnu medicinu da se dalje dogovorim za lječenje jodom.

Molim Vas vaše mišljenje i da li će se na tim nalazima vidjeti ako je negdje nešto ostalo? Hvala Vam unaprijed. Da li zracenje stitne zlijezde utice na druge osobe u blizini,i sta nije preporucljivo u tom periodu poslije zracenja. Psorijaza je kronična kožna bolest koja zahtijeva uporno i dugotrajno sistematsko liječenje.

Problem zadaje crvena, zadebljala koža eritem prekrivena srebrnobijelim, mekinjastim i suhim ljuskama deskvamacija. Promjene najčešće nastaju na laktovima, koljenima, vlasištu, na trupu ali mogu se pojaviti i na bilo kojem drugom dijelu tijela, kao što su nokti.

Mogu ju pogoršati ozljede ili posjekotine, a posebno je opasna kod osoba sa smanjenim imunitetom. Ovisi od slučaja do slučaja hoće li ova bolest zahvatiti samo određene dijelove tijela ili će se pak proširiti po cijelom tijelu.

Za liječenje se uglavnom propisuju i masti na bazi kortikosteroida, koje su se pokazale učinkovitim oružjem protiv ove kožne bolesti, jednako kao i kreme sa salicilnom kiselinom, koje će oljuštiti lezije. U posljednje se vrijeme također koristi fototerapija, tj. Sukladno tomu, mijenja se i terapija. Hoće li liječenje biti uspješno ili ne ovisi o utvrđivanju okidača psorijaze.

Kako biste bili sigurni u svoje navike i izbacili one koje vam štete, vodite zdravstveni dnevnik. Svaki put kada primijetite buktaj psorijaze zapišite u detalje što se dogodilo. Obratite pozornost na sljedeće točke: Jesu li se simptomi pogoršali ili poboljšali u ljetnim, sunčanim i vlažnim danima ili su se pak pogoršali? Obično su zimski mjeseci posebno okrutni prema koži i dodatno ju isušuju, što može samo pospješiti njeno ljuskanje. Iako stručnjacima nije sasvim jasno zašto, hormonalne fluktuacije za vrijeme menstrualnog ciklusa mogu djelovati kao okidač za psorijazu kod nekih žena.

Već Sada je tim sa Sveučilišta Wisconsin Madison potvrdio tu teoriju u do sada psroijaza seriji Širi li se psorijaza na druge dijelove tijela eksperimenata. Prema glavnom autoru studije Edwinu Chapmanuprofesoru neuroznanosti na Sveučilištu Wisconsin Madison, ovo istraživanje jasno je pokazalo učinak rasprostiranja.

Nakon 13 godina prodaje, Allergan PLC, koji nudi četiri verzije toksina botulinuma, izvijestio da je globalna prodaja Botoxa Za razliku od većine postupaka, Botox ne zahtijeva vrijeme za oporavak, a njegova primjena traje samo nekoliko minuta.

Kemikalija se ubrizgava u lice na različitim mjestima za jačanje mišića i smanjivanje bora, čime prikriva učinke starenja. To privremeno paralizira mišiće i zaglađuje bore na nekoliko mjeseci prije nego što je potrebna druga doza.

Studija je pratila neurone miša povezanih sitnim kanalima koji omogućuju rast aksona — dugih vlakana koje neuroni koriste za komunikaciju. Ako imate porijazu, mogli bite biti zabrinuti zbog širenja bilo na druge ljude, bilo na druge dijelove vlatitog tijela.

Simptomi psorijaze mogu se pogoršati kod zaraženih virusom HIV-a. Oštećenja kože. Kod nekih osoba oboljelih od psorijaze, trauma na koži — uključujući posjekotine, modrice, opekline, tetovaže ili druga stanja kože — može uzrokovati pojavu simptoma psorijaze na mjestu ozljede. Ovo se stanje naziva Koebnerov fenomen.

Neki stručnjaci smatraju da pušenje može pogoršati simptome psorijaze. Liječenje psorijaze zahtijeva holistički pristup, a uključuje promjenu prehrambenih navika, terapiju iznutra čišćenje organizma te vanjsku terapiju dermalnim pripravcima.

Pročitaj i ovo. Joga: 4 vježbe za jačanje dna zdjelice Posted on 8. Zahvaćeni zglobovi budu crveni, otečeni, bolni, a nerijetko im se smanjuje funkcija, što začaranim krugom postepeno dovodi do smanjene pokretljivosti i deformacija.

Danas na raspolaganju stoje razni oblici liječenja psorijaze, koji se odabiru i doziraju ovisno o tipu bolesti, jačini manifestacije, trajanju te individualnom terapijskom odgovoru bolesnika. Koriste se lokalni pripravci u obliku losiona, krema, masti, gelova, prašaka i obloga, a aktivni sastojci su: kortikosteroidi, salicilati, katranski preparati, derivati vitamina A i D, antralin i kalcipotrien. Sistemna terapija podrazumijeva nekoliko podskupina lijekova: imunosupresive ciklosporin, alfacept, efalizumab, antimetabolite metotreksat, blokatore faktora nekroze infliksimab, etanercept te derivate vitamina A.

Dobro je poznato i liječenje fototerapijom — uz ili bez prethodne primjene psoralena, pacijente se izlaže ultraljubičastom zračenju zrake iz UVA i UVB spektra, koje se najčešće primjenjuje uz neki od prethodno navedenih oblika liječenja.

U novije vrijeme se naročito populariziralo i liječenje ribicama roda Garra Rufa popularnog naziva Doctorfish — tzv. Budući da već prije spomenuti životni stil i izlaganje rizičnim čimbenicima imaju veliku ulogu u nastanku, razvoju i kontroli bolesti, ne treba se u potpunosti oslanjati na raspoloživost širokog dijapazona terapije, nego se uhvatiti u koštac s rizičnim čimbenicima. Jedan od vrlo bitnih čimbenika je prehrana.

Studije su pokazale kako su bolesnici koji su prilagodili svoj režim prehrane, smanjili tjelesnu masu te prestali s konzumacijom alkohola imali bolje rezultate — periodi poboljšanja su bili duži, aktivna bolest blaža, a liječenje djelotvornije. Osnovni prehrambeni postulati su održavanje optimalne tjelesne mase, smanjeni unos zasićenih masti i proteina, povećan unos povrća i hrane bogate dijelalnim vlaknima, izbjegavanje jednostavnih šećera, pripremanje hrane uglavnom kuhanjem i pirjanjem te dobro žvakanje hrane.

Osim konzumacije preporučenih namirnica i pripremanja hrane kuhanjem, u prehranu se preporuča uvesti i suplementaciju određenih nutrijenata poput folne kiseline, vitamina A, B6, B12 i E, selena, cinka, magnezija, lecitina i bioflavonoida. Web koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje. Prihvaćam sve Prihvaćam samo neophodno Postavke.

Posebice kad je iscrpljena poslije tjedana, mjeseci ili čak godina borbe protiv virusa koji je napada. Vaša štitna žlijezda - vaš drugi mozak - spremna je za terapiju ljekovitom hranom ne bi li se regenerirala. Od aloe vere, preko jabuka, šparoga, avokada do timijana, sladića te raznih vitamina i minerala, on objašnjava na koji način ta hrana pomaže štitnjači, ali i cijelom tijelu u borbi protiv virusa i drugih štetnih tvari koje nam mogu narušiti zdravlje.

Za one koji su spremni drastično se posvetiti rehabilitaciji svoje štitnjače donosi i dnevni plan koji možete provoditi uz bilo koji režim prehrane, a velika će pomoć biti i recepti koje možete uvesti u svakodnevnu prehranu.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar