•  apr 11, 2022

Plavi kamen psorijaza

Vesna Objavio Vesna
Psorijaza plavi kamen

Genetika Studije ukazuju da bi većina slučajeva psorijaze mogla biti nasledna, zbog učestalosti pojave psorijaze u porodicama osoba sa tim problemom. Smatra se da određeni geni mogu biti povezani sa psorijazom, ali tačan način na koji se to dešava još nije jasan.

Infekcije Infekcije često učestvuju u razvoju psorijatičnih simptoma. Bakterije, naročito streptokok, su najčešće uključeni patogeni i povezani su sa kapljicnom psorijazom. Infekcija virusom humane imunodeficijencije HIV, iako nije direktan uzrok psorijaze, dokazano povećava verovatnoću pojave težih oblika psorijaze, ako osoba već ima psorijazu.

Stres Psihološki stres može pogoršati stanje i u nekim slučajevima, biti dovoljan kao okidač. Lekovi Pojedini lekovi, a posebno litijum, antimalarici i beta-blokatori, imaju negativan uticaj na psorijazu.

Nagli prekid terapije jakim topikalnim ili oralnim kortikosteroidima može izazvati povratak simptoma, koji mogu biti ozbiljni i čak dovesti do eritrodermatske ili čak generalizovane pustularne psorijaze. Topikalne terapije psorijaze sastoje se uglavnom od emolijenata, ovlaživača, keratolitičkih agenasa i kortikosteroida.

Hidratantni preparati i emolijenti su prvenstveno blagotvorni u remisionim fazama psorijaze. Tokom početne keratotične faze, keratolitički agensi su najkorisniji i mogu se koristiti zajedno sa ovlaživačima i emolijentima.

Topikalni kortikosteroidi su uvek efikasni, međutim ne bi ih trebalo koristiti neprekidno tokom dužih perioda, pa je često dobro čuvati ih za upalna stanja pogoršanja. Emolijenti služe da učine stratum corneum mekšim i da umanje površinske ljuspe. Oni su najkorišćeniji preparati u dermatologiji. Deluju tako što stvaraju okluzivni omotač koji smanjuje gubitak vode isparavanjem iz kože, što omogućava adekvatnu hidrataciju površinskog sloja kože, poznatog i kao statum corneum.

Ovlaživači su emolijenti obogaćeni prirodnim vlažećim faktorima NMF. NMF takođe pojačavaju hidrataciju sloja stratum corneum, pošto privlače i vezuju vodu. Napredniji ovlaživači takođe sadrže aktivne sastojke, kao što je gliko-glicerol, koji pojačava hidrataciju u dubljim epidermalnim slojevima aktiviranjem mreže vodenih kanala u samoj kože, koja snabdeva gornje slojeve kože vlodom.

Redovna upotreba emolijenata i ovlaživača je važna i trebalo bi nastaviti sa njom i tokom upalnih stanja i tokom remisije. Gušće, okluzivnije kreme i masti su bolje od lakših losiona, jer su efikasnije. Koža sklona aknama Usne Nega posle sunčanja Koža koja stari Suva koža Koža dijabetičara Atopijski dermatitis Preosetljiva koža, sklona crvenilu Problemi kože glave i kose Osetljiva koža Zaštita od sunca Znojenje Svi preparati. Problemi kože Koža sklona aknama Ispucala i iritirana koža Usne Koža koja stari Atopijski dermatitis Suva koža Preosetljiva koža, sklona crvenilu Problemi kože glave i kose Osetljiva koža Zaštita od sunca Znojenje Hiperpigmentacije Koža dijabetičara Svi saveti.

Osnovna znanja o koži Tretman kože Indikacije Svi saveti. Pozadina istraživanja Iza kulisa nauke Baza sastojaka. Eucerin promocije Poklon kupovine i promopakovanja Klub lojalnosti Pregled za sve Blistava i sveža koža Vodič do čiste kože Nega ispucale i iritirane kože Rešenje za neujednačen ten Nega atopijski suve kože Brand Purpose. Mikroplastika u preparatima za negu Pitanja o testestiranju na životinjama Sirovine za preparate visokog kvaliteta Zaštita koralnih grebena.

Problemi kože Koža sklona aknama Usne Nega posle sunčanja Koža koja stari Suva koža Koža dijabetičara Atopijski dermatitis Preosetljiva koža, sklona crvenilu Problemi kože glave i kose Osetljiva koža Zaštita od sunca Znojenje Svi preparati.

Problemi kože Problemi kože Koža sklona aknama Ispucala i iritirana koža Usne Koža koja stari Atopijski dermatitis Suva koža Preosetljiva koža, sklona crvenilu Problemi kože glave i kose Osetljiva koža Zaštita od sunca Znojenje Hiperpigmentacije Koža dijabetičara Svi saveti. O koži Osnovna znanja o koži Tretman kože Indikacije Svi saveti.

O koži Indikacije. Psorijaza je hronično kožno oboljenje koje karakterišu oivičene, ružičaste ili sive naslage. Crvene, izdignute iznad površine kože i upaljene lezije tipične su za psorijazu sa naslagama. Psorijaza se javlja u različitim oblicima sa različitim karakteristikama. Javlja se u vidu crvenih lezija koje su usled upale obično iznad površine kože. Takođe, mogu biti prekrivene slojem srebrnkaste ili bele ljuspaste kože.

Proteini i minerali u hrani odlučuju o prirastu i nosivosti. Zimska rezidba voćaka za budući rod i rast. Formiranje poboljšane piramidalne krune kod šljive. Sve što niste znali o feta siru. Namirnice koje je bolje kupovati smrznute. Ulje od šipka za glatku kožu. Kiseli kupus za dva dana — postoji trik. Kako pojednostaviti berbu lješnika? Etno Selo Stanišići. Bordovska čorba je izvanredan fungicid i baktericid koji se koristi za prskanje vinove loze, voćaka, povrtarskih i dekorativnih biljaka.

Primjenjuje se u različitim periodima godine i dobro prijanja za objekat koji se tretira. Bordovska čorba se takođe koristi i u organskoj proizvodnji. Plavi kamen za prskanje paradajza i plavi kamen za prskanje vinove loze se naročito često koristi i daje izvanredne rezultate. Plavi kamen se upotrebljava protiv uzročnika monilioze koštunjavih voćaka kajsija, breskva, šljiva, višnja i trešnja, pjegavosti lista i krastavosti plodova kruške, antraknoze, kestenjaste pjegavosti maline, šupljikavosti lišća i krastavosti plodova kajsije i drugih koštunjavih voćaka, kovrdžavosti lista breskve, rogača šljive, bakteriozne plamenjače jabuke i kruške, ekskorioze vinove loze, eutipoze vinove loze.

Ubrzo nakon otkrića, bordovska čorba je postigla odličan uspjeh u suzbijanju plamenjače vinove loze.

Plavi kamen je dobar čarobnjak i iscelitelj

Sada se bordovska čorba upotrebljava za suzbijanje preko 50 biljnih bolesti na oko 46 različitih biljnih vrsta. Odlikuje se izraženom postojanošću i upravo to je odvaja u odnosu na druge bakarne preparate.

Bordovska čorba je izvanredan fungicid i baktericid koji se više od sto godina koristi za suzbijanje nekih ekonomski značajnih bolesti voćaka, vinove loze, povrtarskih i ukrasnih biljaka.

Posjeduje sposobnost da se sporije spira sa tretiranih biljaka,pa zbog toga može da se primjenjuje u jesen i u proljeće kada ima dosta padavinai i kada su drugi fungicidi manje efikasni. Da bi se sprečilo njeno fitotoksično djelovanje bordovska čorba se u proljeće, posle kretanja vegetacije, može koristiti u nižoj koncentraciji nego u jesen. Primjena bordovske čorbe pri visokim temperaturama može prouzrokovati žućenje i opadanje lišća. Do promjena na listu tretiranih bilja može doći ako padne kiša neposredno posle tretiranja.

Kako se pravi bordovska čorba Plavi kamen i kreč su osnovni sastojci bordovske čorbe. Negašeni kreč prvo treba zagasiti u trostruko većoj količini vode. Od litara vode iz bureta morate da odvadite 10 l da se razmuti kreč, dok u drugih 10 litara vode treba rastopiti plavi kamen. Kad razmutite kreč, procijedite ga kroz ređe platno i sipajte ga uz miješanje u bure sa vodom da dobijete krečno mlijeko.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar