•  apr 12, 2022

Sta pomaze kod psorijaze na rukama

Vesna Objavio Vesna
Sta pomaze kod psorijaze na rukama

Neki od njih vrijedni su posebnog spomena. Pokušajmo pružiti potpune informacije o oboje i drugima. Da bi se uklonile manifestacije psorijaze, trebat će dosta vremena i složenih mjera. Liječenje psorijaze je potpuno suvremena medicina ne može. Operativni tretman se koristi samo u ekstremnim slučajevima - kada su zglobovi jako pogođeni i potrebni su endoprosteti. I u ovom slučaju dokazuje da je nedjelotvoran ako se, na primjer, uspoređuje s učinkovitosti operacija u bolesnika s reumatoidnim artritisom.

Glavni cilj liječenja je smanjiti lezije i osigurati da bolest ulazi u fazu remisije. Složeno liječenje povećava broj ciljeva kako bi se postigao bolji rezultat. Kompleksne mjere uključuju opću, lokalnu terapiju i liječenje metodama fizioterapije.

Lijekovi se odabiru na temelju podataka o prevalenciji upale, fazi psorijaze, dobi pacijenta i ostalim dostupnim kroničnim bolestima. Liječenje lokalne droge bolesti usmjereno je na zaustavljanje patoloških procesa u koži. Da bi se to postiglo, upotrebljavaju se agensi koji sadrže sumpor, salicilat, ureu, naftalen, katran i lokalne glukokortikosteroide. Ovi lijekovi su predstavljeni u obliku kreme, masti i aerosola. Međutim, korištenje snažnih glukokortikoida je opasan zbog visokog rizika od komplikacija i otkazati učinak, kada je bolest pogoršana kada prestati uzimati drogu.

Stoga se u ekstremnim slučajevima propisuju fluorirani glukokortikosteroidi. Dugotrajno liječenje ovih sredstava uključuje atrofiju kože, pretjerani rast kose, koji nije karakterističan za područja kože, razvoj drugih sistemskih nuspojava i komplikacija. Stoga se doza i trajanje liječenja uvijek trebaju posavjetovati sa specijalistom i strogo slijediti njegove preporuke. Dobar učinak postiže se pri korištenju lijekova čiji je aktivni sastojak kalcipotriol.

Takvi lijekovi daju rezultate usporedive s rezultatima uporabe glukokortikosteroida, ali ne izazivaju razvoj atrofičnih procesa u koži, a za njih razvoj učinka poništenja nije osebujna. No, kalcipotriol u gotovo svim slučajevima izaziva gori osjećaj na tretiranu kožu, jer se u početnoj fazi liječenja kombinira s glukokortikosteroidima.

Kasnije se koristi samo kalcipotriol. Ova shema liječenja ima svoju vlastitu logiku. U početnom stadiju prva tjedna pacijent koristi kalcipotriol i glukokortikosteroide, a nakon dobivanja stabilnog rezultata prolazi liječenje bez hormonskih komponenti.

Oba lijeka se koriste jednom tijekom dana. Maksimalna dnevna doza lijeka s kalcipotriolom ne smije prelaziti 15 g. Učinak liječenja bit će vidljiv nakon samo tjedna. Trajanje liječenja ne smije prijeći 8 tjedana.

Oni su vrlo učinkoviti i relativno sigurni s dugotrajnom upotrebom. Osim toga, trošak takvog tretmana bilo kojoj osobi bit će pristupačan. No, za korištenje ovih alata postoje ograničenja. Nisu poželjne za psorijazu u fazi napredovanja i za velika područja kože: kao rezultat, oni samo mogu pogoršati tijek bolesti. Osim toga, lijekovi koji se temelje na katranu i naftalanu mogu dovesti do komplikacija kroničnih bolesti organa izlučivanja.

Mnogi stručnjaci vjeruju da je optimalno liječenje alternativna upotreba topičnih preparata, jer zbog navikavanja kože na bilo koji lijek, oni gube svoju učinkovitost tijekom dugotrajnog liječenja. Opće liječenje progresivnom psorijazom počinje s injekcijama antihistaminika. Osim toga, propisuju se sedativni lijekovi i provodi se tijek liječenja vitaminima: analozi vitamina D na primjer, kalcitriolna mast, kalcipotrien, kalcipotrien.

U nekim slučajevima pacijenti su propisani infliximabom.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar