•  apr 13, 2022

Da li se mze povuci u unutrasnje psorijaza

Vesna Objavio Vesna
Povuci psorijaza u li unutrasnje mze se da

Mogu se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, uključujući i genitalije te meka tkiva u usnoj šupljini. Moguća je pojava nekoliko ili mnogo plakova, a u teškim slučajevima koža na zglobovima može puknuti i krvariti. Psorijaza na noktima - Psorijaza može zahvatiti nokte na rukama i nogama, a očituje se pojavom točkastih udubljenja na noktima, nenormalnim rastom i promjenom boje noktiju.

Nokti zahvaćeni psorijazom odvajaju se od ležišta nokta oniholiza. U teškim slučajevima nokat se počinje mrviti. Psorijaza vlasišta - Psorijaza vlasišta javlja se u obliku crvenih područja prekrivenih sa srebrno-bijelim ljuskicama koja svrbe.

U kosi ili na ramenima primijetiti ćete ljuskice odumrle kože, posebice nakon što ste se počešali po glavi. Kapljičasta psorijaza - Uglavnom se javlja u osoba mlađih od 30 godina, a obično joj prethodi streptokokna upala grla.

Javlja se u obliku malih žarišta u obliku kapljice na trupu, rukama, nogama i vlasištu. Žarišta su prekrivena finim ljuskicama i nisu tako debela kao tipični plak. Psorijaza može izbiti samo jedanput i povući se sama od sebe ili se može ponavljati, naročito ako bolujete od infekcija dišnih putova.

Inverzna psorijaza - Uglavnom zahvaća kožu pazuha, prepona, ispod dojki i oko genitalija. Očituje se glatkim crvenim, upaljenim područjima na koži. Češće se javlja kod pretilih osoba, a pogoršava se trenjem i znojenjem. Pustularna psorijaza - Ovaj rjeđi oblik psorijaze može zahvatiti veće površine generalizirana pustularna psorijaza ili manje površine na rukama, stopalima ili vrhovima prstiju. Obično se razvija brzo. Mjehuri ispunjeni gnojem javljaju se nekoliko sati nakon što je koža pocrvenjela i postala osjetljiva.

Mjehuri se suše nakon jednog do dva dana, ali se mogu ponovo pojaviti nakon nekoliko dana ili tjedana. Generalizirana pustularna psorijaza može izazvati povišenu temperature, zimicu, jaki svrbež i umor. Eritodermična psorijaza - Najrjeđi oblik psorijaze koji može zahvatiti cijelo tijelo i prekriti ga s crvenim osipom koji se ljušti i koji jako svrbi i peče.

Okidač za pojavu mogu biti teške opekotine od sunca, kortikosteroidi i drugi lijekovi ili neki drugi oblik psorijaze koji nije liječen na odgovarajući način. Psorijatični artritis - Osim upaljen, ljuskave kože, psorijatični arthritis uzrokuje točkasta udubljenja i promjenu boje na noktima te oticanje i bol u zglobovima što je tipično za artritis. Također može uzrokovati upale oka kao što je konjuktivitis. Simptomi se kreću od blagih do teških, a psorijatični artritis može zahvatiti bilo koji zglob.

Blaži oblici nestaju spontano i zauvijek, a teži zahtjevju dugotrajno liječenje. Sitne kožne izbočine poput prištića ispunjene gnojem se pojavljuju i nestaju unutar nekoliko dana, i taj se proces ponavlja nekoliko puta. Rijetko kada ovaj oblik prerasta u generalizirani, kada zahvaća kožu čitavog tijela, a može biti popraćen i ozbiljnijim komplikacijama poput vrućice, tresavice i anemije.

Fleksuralni tip karakteriziraju crvena, glatka žarišta bez ljuski, koja se nalaze u pregibima kože pazuh, prepone, unutarnja strana lakta i koljena, područje ispod prsa. Eritrodermični tip, na sreću najrjeđi 1. Karakteriziraju ga crvena ljuskava žarišta popraćena svrbežom i izrazito jakim bolovima, a ponekad se javlja i zajedno s pustuloznim oblikom. Često je generaliziran, te ugrožava osnovnu zaštitnu funkciju kože - lako dolazi do dehidracije, vrućice i infekcija, a zabilježeni su i smrtni ishodi.

Kožne manifestacije obično prethode zglobnom obliku, a zahvaćeni su najčešće zglobovi šaka, gležnjevi i koljena. Zahvaćeni zglobovi budu crveni, otečeni, bolni, a nerijetko im se smanjuje funkcija, što začaranim krugom postepeno dovodi do smanjene pokretljivosti i deformacija.

Danas na raspolaganju stoje razni oblici liječenja psorijaze, koji se odabiru i doziraju ovisno o tipu bolesti, jačini manifestacije, trajanju te individualnom terapijskom odgovoru bolesnika.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar