•  apr 14, 2022

Psorijaza na noktima lecenje

Vesna Objavio Vesna
Noktima psorijaza lecenje na

Plak psorijaza, ili psorijaza vulgaris, je najčešći oblik psorijaze. Procenjuje se da oko 85 procenata obolelih od psorijaze ima ovaj oblik bolesti. Za kapljičastu psorijazu je karakteristična pojava zadebljalih, crvenih pečata na koži, obično sa belim ili srebrnastim površinskim slojem. Ovi pečati se najčešće javljaju na laktovima, kolenima, donjem delu leđa i vlasištu. Ovi pečati su uglavnom prečnika između jednog i deset centimetara, ali su u težim slučajevima mnogo veći i mogu pokriti veće delove tela.

Ako se osoba češe, simptomi se mogu pogoršati. Pustulozna psorijaza je teži oblik psorijaze. Razvija se brzo i manifestuje se u obliku mnoštva belih pustula na koži. Ponekad se ova vrsta psorijaze javlja samo na pojedinim delovima tela npr. Kada se na jednom mestu javi mnogo pustula, dolazi do perutanja kože. Obično se stanje ciklično umiruje i pogoršava. Mada ovaj gnoj nije infektivan, ponekad se mogu javiti simptomi slični simptomima gripa. Psorijaza na šakama i stopalima može izazvati pucanje kože, otok i pojavu plikova.

Nekoliko vrsta tretmana može pomoći u lečenju ovakve psorijaze. I neke promene u navikama mogu ublažiti simptome. Salicilna kiselina, katran i kortikosteroidi su dobar tretman. Kombinacija ovih agenasa obično daje bolje rezultate nego pojedinačna upotreba. Koristite i hidratanse, blage sapune ili zamene za sapun.

I Kalcipotriol može uspešno ublažiti simptome psorijaze na rukama. Budite pažljivi sa ovim lekom i koristite rukavice kada ga nanosite kako ne bi dospeo na osetljive delove kože. Ponekad kombinacija kalcipotriola i jačih kortikosteroida uklanja simptome psorijaze. Ako lekovi za spoljnu primenu ne daju željene rezultate, lekar će vam možda preporučiti metotreksat, ciklosporin ili acitretin. Metotreksat uglavnom uklanja simptome psorijaze na dlanovima i tabanima u roku od četiri do šest nedelja.

Rizik od neželjenih dejstava fototerapije se smanjuje uz pomoć malih doza retinoida za oralnu primenu. Kombinacija malih doza ovih lekova sa PUVA ili UVB fototerapijom je jedan od najefikasnijih tretmana za psorijazu na dlanovima i stopalima.

Kod ovakve vrste psorijaze se obično prepisuju kortikosteroidi i katran. Acitretin se preporučuje kao dugoročan tretman za pustuloznu psorijazu. U težim slučajevima se savetuju i biološki lekovi. Lekar će vam verovatno preporučiti da redovno koristite hidratantan sredstva za kožu ako postane previše suva ili iziritirana.

Tu spadaju i kortizonske kreme koje se mogu dobiti bez recepta i razni drugi hidratansi. Lekar će se potruditi da utvrdi šta vam izazva pogoršanje simptoma psorijaze na rukama npr. U nekim slučajevima se preporučuje terapija UV zračenjem. Ponekad tretman podrazumeva kombinaciju lekova, terapije svetlošću i krema za ublažavanje upala.

Mada nema proverenog leka za psorijazu, mnogi prirodni načini lečenja mogu pomoći u ublažavanju simptoma. Zato ćemo navesti nekoliko stvari koje vam mogu pomoći da umirite simptome psorijaze. Koristie ovlaživač vazduha kako biste vazduh u kancelariji i kući održavali vlažnijim. To će sprečiti isušivanje kože.

Hidratantna sredstva za osetljvu kožu su takođe odlična ako želite da nahranite kožu i sprečite širenje simptoma. Dijetetski suplementi pomažu u lečenju psorijaze iznutra. Riblje ulje, vitamin D, mlečni čkalj, aloja i ulje žutog noćurka odlično pomažu u ublažvanju simptoma psorijaze. Vruća voda može dosta iritirati kožu. Topla kupka ne vruća sa epsom solju, mineralnim uljima, mlekom ili maslinovim uljem može ublažiti svrab i perutanje kože.

Odmah nakon kupanja se dobro namažite nekim hidratantnim sredstvom. Mada nema leka za psorijazu, moguće je ublažiti simptome u velikoj meri.

Zajedno sa svojim lekarom možete osmisliti tretman koji će vam pomoći da kontrolišete ovo oboljenje.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar