•  apr 10, 2022

Psorijaza i kantarionovo ulje

Vesna Objavio Vesna
Ulje psorijaza i kantarionovo

Kronična psorijaza aktivira se u određenim okolnostima, najčešće kod pada imuniteta, velikog stresa, pretjeranog konzumiranja alkohola i pušenja, uzimanjem nekih lijekova, infekcijom ili ozljedom kože te za hladnog vremena. Ova bolest uzrokuje ubrzani razvoj stanica na koži, zbog čega se na površini ona zadeblja, uzrokujući suhoću, crvenilo, svrbež i bolne mrlje.

Iako je vrlo neugodna i neugledna, nije zarazna. Najbolje je početi ju liječiti u ranijim stadijima, jer takva još uvijek ne utječe na cjelokupno zdravlje, a i lakše ju je izliječiti dok se ne proširi.

Uz liječenje, treba se pridržavati nekih pravila kojima se tegoba može umanjiti. Još uvijek nije poznato što točno uzrokuje ovu bolest, ali je jasno da je povezana s imunitetom organizma i samih kožnih stanica, stoga će je aktivirati upravo imunološki problemi.

Promjene na koži uzrokuju T-limfociti, takozvane bijele stanice, kojima je zadaća detektirati viruse i bakterije u organizmu te pokrenuti njegov obrambeni mehanizam. U ovom slučaju, bijele stanice greškom počnu napadati zdrave stanice na koži, kao što bi činile da je nastupila infekcija, zbog čega se pretjerano stvaraju zdrave stanice. To se očituje kao zadebljanja, rane i perutanje kože. Iako se ne zna što točno uzrokuje ovaj problem, postoje neki jasni okidači i to najčešće oni iz okoline.

Na primjer, psorijaza se pojačano javlja zimi, odnosno za hladnoga vremena kada se koža i inače više suši.

Potiče je nezdrav način života, alkohol i pušenje, koji uzrokuju pad imuniteta, a još je jedan veliki faktor, uz druge bolesti, i stres. Prvi simptom ove bolesti je zadebljana, crvenkasta koža, koja s vremenom postane prekrivena srebrno-bijelim ljuskicama. Ova područja u početku nisu bolna niti izazivaju nelagodu, ali kako bolest napreduje, počinju svrbjeti, a onda i izazivati bol. Zadebljana područja mogu biti različitih veličina — od sitnih do velikih mrlja što prekrivaju značajni dio kože.

Mrlje su različitih oblika i zadebljanja. Hiperforin stimuliše rast i diferencijaciju keratinocita ćelija kože i stvaranje kolagena, tj. Zato su se još od davnina njegovim uljem premazivale rane, opekotine, ožiljci i druge povrede, u cilju bržeg zarastanja rana, bržeg oporavka kože ili smanjenja vidljivosti ožiljaka.

Pored direktnog nanošenja na kožu, uljem se može natopiti i gaza kojom se oblaže povređeno mesto. Pored korišćenja u medicinske svrhe, kantarion je pronašao svoj put i do kozmetike, budući da ulje nakon nanošenja formira lipofilnu barijeru na površini kože koja sprečava odavanje vode i tako je hidrira, što posebno pogoduje suvoj i ispucaloj koži.

Za hipericin se dodatno pokazalo i da inhibira rast nekih ćelija kancera, dok hiperforin smanjuje neoangiogenezu stvaranje novih krvnih sudova kancera. Na ovom polju, efekat fotosenzibilizacije koji je kod lečenja rana i zapaljenja kože bio neželjen, u fotodinamskoj terapiji kancera kože ili psorijaze predstavlja novu opciju lečenja koju bi trebalo dodatno potkrepiti naučnim istraživanjima. Ulje kantariona svoju crvenu boju duguje antrahinonskom pigmentu hipericinu. Čuva se na hladnom mestu, zaštićeno od svetlosti i u tamnoj ambalaži, budući da su aktivne komponente kantariona osetljive na svetlost.

Kada se koristi na koži, ulje kantariona mnogo je bezbednije u poređenju sa internom upotrebom. Brojne interakcije sa lekovima nakon spoljašnje primene nisu verovatne, te ne bi trebale zabrinjavati. Mogu se javiti iritacija i fotosenzibilizacija, ali obično ne često i ne u velikoj meri. Međutim, iako fotosenzibilizacija uglavnom nije značajna, ipak treba obratiti pažnju prilikom nanošenja kantarionovog ulja na povređenu kožu, budući da je tada verovatniji dublji prodor hipericina u kožu, tj.

Stoga ne čudi da se, osim čiste biljke, često od kantariona rade razni derivativi, uključujući i kantarionovo ulje poput Primavera kantarionovog ulja. Zahvaljujući snažnim protuupalnim i antibakterijskim svojstvima, kantarionovo ulje je moćna panaceja za mnoštvo zdravstvenih problema, a posebno dobro djeluje na probleme kože. Kantarionovo ulje ublažava bolove uzrokovane opeklinama i ubrzava proces ozdravljenja. To često može spriječiti pojavu mjehura na koži i smanjiti ili ukloniti ožiljke.

Namažite zahvaćeno područje kantarionovim uljem i preko njega stavite flaster kako biste zadržali vlažnost. Kantarionovo ulje može pomoći koži da se oporavi od opeklina od sunca. Uvijek ga nanesite navečer. Nakon mazanja nemojte ponovno izlagati kožu suncu, jer kombinacija ulja i sunca može pogoršati opekotine. Kantarionovo ulje izvrsno djeluje na ugrize i ubode!

Riješite se boli, oteklina i peckanja nakon ugriza ili uboda tako da nanesete ulje na zahvaćeno područje. Kantarionovo ulje se ne smije stavljati na svježe rane koje još krvare. Ako imate gore navedene probleme, probajte kantarionovo ulje - ugodno ćete se iznenaditi!

Ulje kupujte samo od provjerene osobe travara koja nema velike količine, za koju ste sigurni da je ona brala cvijet energija berača je bitna te ima svoje domaće maslinovo ulje za macerat. Bitno je napomenuti da terapija ljekovitim biljem djeluje polako, ali i sigurno i što je još važnije bez štetnih nuspojava i kontraindikacija. Za svakog klijenta izrađujem individualnu terapiju prema trenutnoj dijagnozi i simptomima te je potrebno savjetovanje i kratki razgovor prije početka terapije ljekovitim biljem.

Imate li zdravstvenih tegoba a želite ih riješiti na prirodan način i očuvati vlastito zdravlje, obratite mi se sa punim povjerenjem. Što misliš, koja je cijena slobode savjesti?

Bojni otrovi sarin i ricin djeluju na nervni sustav. Udišemo ih. Prskaju nas s njima. Nemojte očekivati teološki članak.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar