•  apr 14, 2022

Lekovi u terapiji psorijaze

Vesna Objavio Vesna
Psorijaze lekovi u terapiji

Psorijaza se manifestuje tipičnim, jasno ograničenim crvenim pločama plakovima sa beličastom, sedefastom naslagom, koja se teško odvaja od kože. Najčešće su veličine kovanice novčića. Mogu biti pojedinačne ili grupisane, ponekad se spajaju, formiraju veće ploče, pa čak zahvataju i kožu u celini. U slučaju pojave sitnijih oblika, u vidu kapljica, govorimo tzv. Promene ne moraju biti lokalizovane samo na kolenima i laktovima. To jesu tzv.

Postoje i oblici bolesti koji se ispoljavaju samo na dlanovima i tabanima. Kod nekih osoba mogu se javiti promene isključivo na noktima. Vrlo često psorijaza počinje tegobama u vidu bolova u sitnim zglobovima. Uz psorijazu se sve češće opisuje i grupu oboljenja i stanja tzv. Postoji i česta udruženost sa zapaljenskim oboljenjima creva, kao i psihološkim i psihijatrijskim problemima.

U odnosu na kliničku sliku, broj i raspored promena, lokalizaciju i tok bolesti, za svakog pacijenta se individualno kreira terapijski pristup. Kao prva terapijska linija, najčešće se propisuje lokalna terapija, koja je jednostavna za primenu, ali za većinu pacijenata predstavlja napornu proceduru. Brojni su preparati koji se mogu primeniti.

Najčešće su to kortikosteroidi, koji zahtevaju opreznu primenu, uz poznavanje neželjenih efekata, nakon dugotrajne primene. S obzirom na dobar početni efekat ovog vida terapije pacijenti se neretko odlučuju da terapiju nastave, bez dogovora sa lekarom.

Nekontrolisana primena lokalnih kortikosteroida često dovodi do pogoršanja i posledično lošijeg odgovora na terapiju, nakon početnog poboljšanja. U lokalnoj terapiji se savetuju i masti ili rastvori sa salicilnom kiselinom, derivati katrana, blokatori kalcijumskih kanala, derivati vitamina A i novija grupa imunomodulatora, u vidu krema.

U odnosu na površinu kože koja je zahvaćena promenama, tj. Svi ovi terapijski pristupi zahtevaju dodatna ispitivanja, redovne kontrolne preglede od strane nadležnih lekara, i svakako saradnju pacijenta i doktora. Mogu se primeniti lekovi iz grupe citostatika Methotrexate, derivata vitamina A retinoidi ili D i ciklosporina. Ponekad se u terapiji primenjuju antibiotici, s obzirom da je infekcija mogući okidač, za promene na koži.

Novija grupa lekova iz grupe bioloških, predstavlja najsavremeniji terapijski prstup, sa odličnim rezultatima kod obolelih osoba. Terapija se primenjuje prema strogo utvrđenim protokolima, najčešće potkožnom injekcijom, jednom mesečno ili jednom u tri meseca, što je vrlo komforno za bolesnike.

U našoj zemlji je ovaj vid terapije odobrava zdravstveni fond i za sada je ograničen na pacijente sa veoma teškom kliničkom slikom. Korišćenje ovih lampi nikako ne podrazumeva odlazak u solarijume i nepravilno izlaganje zračenju. Dr Jasmina Kozarev je stručnjak na polju alergologije, kozmetičke dermatologije, dermatohirurgije i estetske laserske dermatologije.

Petnaest godina se nalazi u dermatološkoj praksi, profesionalni je konsultant za Fotona laserske sisteme za estetsku dermatologiju i hirurgiju, stručni saradnik Dermamedica medicinske kozmetike i tvorac linije proizvoda Dermamedica Health Line.

Sa dr Kozarev smo razgovarali o lečenju psorijaze i stanju dermatologije u Srbiji. Ona je potpuno napustila okvire samo konzervativne medicine i potpuno se otvorila prema imunologiji, laserskoj tehnologiji, bioinžinjeringu, farmaceutskoj tehnologiji itd.

Primena novih bazičnih znanja i tehnologije u savremenoj dermatologiji karakteriše svetski dermatološki standard koji je, na žalost, vrlo daleko od domaće dermatološke prakse, kaže dr Kozarev. U poslednje vreme učestale su priče o psorijazi. Šta je zapravo psorijaza i koliko je to često oboljenje kod nas? Psorijaza je često, hronično, genima determinisano, imunološko, zapaljensko i proliferativno oboljenje, nepredvidivog toka i kliničkog ispoljavanja. Jasno ograničene eritemoskvamozne lezije različitog oblika i veličine čine najčešće kožne promene sa ili bez promena na nokatnim pločama te kod znatno manjeg broja obolelih sa promenama na zglobnim površinama.

Psorijaza ili ljuskavica, reč odomaćena u srpskom jeziku, može početi u bilo kom uzrastu, ali je pojava u ranom detinjstvu i kasnoj životnoj dobi vrlo retka. Da li na psorijazu utiče nasledni faktor? Imunogenetska istraživanja i epidemiološke studije su nesumnjivo pokazale naslednu predispoziciju za psorijazu. One forme psorijaze koje počinju u kasnijoj životnoj dobi pokazuju malu ili nikakvu povezanost sa naslednim faktorom, za razliku od psorijaze sa ranim početkom koja ima snažnu genetsku komponentu, nepredvidiv tok i sklonost generalizaciji.

Kako je u psorijazi značajan poligenski tip nasleđivanja, ono što je osobina svakog pojedinca bez obzira na lični genetski pul je intenzitet unutrašnje kožne predodređenosti da reaguje stvaranjem psorijaznih promena.

Spoljašna provokacija od uticaja na ispoljavanje bolesti je drugi vrlo značajan faktor. Akutni psihološki stres se pojavljuje kao okidač ili hronični stres kao faktor predispozicije. Poznato je da neki medikamenti tipa beta blokatora, litijuma, indometacina, ili antimalarici, okidaju ili razbuktavaju imunološko zapaljenski mehanizam psorijaze. Česti provocirajući faktori su upotreba hormonskih kontraceptiva, trudnoća i sam porođaj.

Infekcije izazvane virusima i bakterijama poput beta hemolitičkog streptokoka, zlatnog stafilokoka ili ešerihije koli, provociraju deobu keratinocita, a bakterijski toksini deluju kao superantigeni koji aktiviraju patofiziološki proces u psorijazi.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar