•  apr 14, 2022

Bioloske injekcije za psorijazu

Vesna Objavio Vesna
Psorijazu za bioloske injekcije

U dogovoru s liječnikom, psorijaza se liječi stupnjevito, u više faza, uzimajući pritom u obzir stupanj bolesti. Kreme ili masti topikalni lijekovi nanose se na zahvaćene dijelove kože i djeluju neposredno na površini kože.

Obično su to prvi lijekovi koji se primjenjuju kod osoba oboljelih od psorijaze.. Kod fototerapije ili liječenja svjetlom, koža se izlaže umjetnom ultraljubičastom svjetlu. Liječenje propisuje liječnik, a izvodi se u liječničkoj ambulanti.

Liječnik ponekad propiše fototerapiju u kombinaciji s lijekovima u obliku tableta ili krema topikalni lijekovi. Lijekovi za sustavno liječenje dostupni su u obliku tableta ili injekcija. Djeluju iznutra prema van te ih propisuje specijalist dermatolog. Najsuvremeniji lijekovi za sustavno liječenje su i biološki lijekovi, kojima se liječe umjereni do teži oblici psorijaze.

Biološke lijekove bolesnici primaju u obliku injekcija, brizgalica ili infuzije. Psorijaza je kronična bolest, međutim, oboljelima u Hrvatskoj su dostupni najsuvremeniji, učinkoviti i sigurni lijekovi. Ciljevi liječenja uključuju bolje upravljanje bolesti i djelotvornije čišćenje kože.

Biološka terapija psorijaze | abcpsorijaz.com

Vrijeme je da počnemo djelovati! Odluku o sustavnom liječenju donosi dermatolog koji ima iskustvo u liječenju psorijaze, s obzirom da se radi o odluci koja se temelji ne samo na objektivnoj težini bolesti, nego i na psihosocijalnim čimbenicima. Uobičajeno se sustavna terapija uvodi prema "pravilu desetke", tj. Dodatna su mjerila za uvođenje sustavne terapije generalizirana pustulozna ili eritrodermijska psorijaza te psorijatični artritis.

Praćenje sustavne terapije sastoji se u čestim kontrolama kliničke slike i krvnih nalaza. Takozvana "tradicionalna sustavna terapija" primjenjuje dobro poznate lijekove metotreksat, retinoide i ciklosporin i vrlo je učinkovita.

No, udružena je s potencijalno dugoročnim toksičnim učincima, postoji mnogo kontraindikacija, a i određeni broj bolesnika ima rezistentne otporne oblike bolesti. Acitretin je lijek koji djeluje antiproliferativno i protuupalno. Obično se kombinira s drugim načinima liječenja, poglavito s fototerapijom. Retinoidi se ne smiju primjenjivati u žena reproduktivne dobi osim ako ne ispunjavaju sljedeće preduvjete: voljna je prihvatiti obvezatne mjere kontracepcije; upozorena je na mogućnost oštećenja ploda ako zatrudni za vrijeme i nakon liječenja, kao i na mogućnost neuspjeha kontracepcije; potvrdila je da razumije mjere opereza; provodi i razumije liječnikove upute, što mora potvrditi i pismeno informativni pristanak ; ima negativan test na trudnoću 2 tjedna prije početka liječenja; liječenje započinje 2.

To je antagonist folne kiseline koja je potrebna za sintezu DNK stanice. Primjenjuje se u obliku tableta jednom tjedno, ili u obliku injekcije mg. Najveći dio pacijenata adekvatno se kontrolira sa 7, mg lijeka tjedno, a doza se podešava u ovisno o nuspojavama i kliničkom učinku. Ne smije se primjenjivati kod jetrenih bolesti, bolesti krvotvornog sustava te kod bubrežnih bolesti.

Lijek je teratogen te je kontracepcija obvezna. To je snažan imunosupresiv koji se primjenjuje u transplantacijskoj medicini, a od Glavne su nuspojave liječenja bubrežna toksičnost i hipertenzija. Liječenje može biti dugotrajno, ali se može primijeniti i kraće od 4 do12 tjedana do poboljšanja, nakon čega se prelazi na drugi lijek. Biološki lijekovi ili imunološki prilagodnici doveli su značajne promjene u liječenju psorijaze posljednjih godina.

Radi se o specifičnim protutijelima i fuzijskim proteinima sintetiziranim rekombinantnom DNK tehnologijom koji blokiraju specifične molekularne ciljeve. Ovi lijekovi značajno pridonose poboljšanju simptoma i smetnji, povećavaju kvalitetu života psorijatičnih bolesnika te omogućuju dugoročnu kontrolu bolesti.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar