•  apr 10, 2022

Zampon na biljnoj bazi za psorijazu

Vesna Objavio Vesna
Biljnoj psorijazu za na bazi zampon

Također, češća je pojava nealkoholne jetrene bolesti, anksioznosti i depresije pa i limfoma. Stoga je pravovremena i adekvatna terapija od iznimne važnosti. Uz psorijazu se često javljaju pridružene bolesti koje zahvaćaju brojne organe.

Psorijaza je kompleksna, multifaktorijalna bolest do koje dolazi zbog međudjelovanja genetskih, okolišnih i imunoloških čimbenika. Također, neki lijekovi poput beta-blokatora, litija, antimalarika i inhibitora enzima konverzije angiotenzina mogu pogoršati postojeću psorijazu, ili prouzročiti nastanak bolesti.

Smatra se kako do pojave psorijaze dolazi u bolesnika koji imaju genetsku sklonost uslijed djelovanja štetnih čimbenika iz okoliša kao što su infekcija, psihička trauma, pušenje, alkohol i uzimanje određenih lijekova. Bolesnici sa psorijazom imaju poremećenu aktivaciju prirođenog i stečenog imuniteta te stoga dolazi do pojave upalnih procesa.

Imunosni čimbenici dovode do stvaranja upalnog miljea u koži koji potiče keratinocite stanice vanjskog dijela kože na puta brže dijeljenje u odnosu na zdravu kožu. Na taj se način ciklus prelaska keratinocita iz bazalnog u površinski sloj kože skraćuje s normalnih dana na dana.

Posljedica toga je poremećeno sazrijevanje keratinocita i stvaranje karakterističnih promjena na koži. S obzirom na kronični tijek bolesti, na pogoršanje bolesti utječu mnogi čimbenici: psihički stres, određeni lijekovi, infekcije, ozljede opekotine, posjekotine, ugrizi insekata, alkohol, pušenje, pretilost, a teža klinička slika se viđa u bolesnika koji imaju autoimunosne poremećaje ili smanjen imunitet AIDS, bolesnici na kemoterapiji, bolesnici na imunosupresivnoj terapiji.

Sunčeva svjetlost pak dovodi do poboljšanja promjena na koži pa većina bolesnika ljeti iskusi značajno poboljšanje. Prilikom odabira terapije važno je uskladiti očekivanja bolesnika sa terapijskim mogućnostima pojedine terapijske opcije. Također, značajno je objasniti bolesniku potrebu za kontinuiranom terapijom zbog prirode bolesti te sukladno tome odabrati terapiju koja će ispuniti očekivanja bolesnika, a istovremeno biti praktična i lako primjenjiva.

Ovisno o obliku psorijaze i površini zahvaćene kože, terapiju psorijaze dijelimo na lokalnu i sustavnu terapiju. U lokalnoj terapiji psorijaze nezaobilazno mjesto imaju kortikosteroidni preparati koji svojim protuupalnim djelovanjem dovode do poboljšanja promjena na koži ili do njihovog potpunog nestanka.

Unatoč visokoj učinkovitosti lokalnih kortikosteroida, moguć je razvoj lokalnih i sustavnih nuspojava. Nuspojave kortikosteroidne terapije vezane su uz jakost lijeka, a obično se javljaju zbog resorpcije, odnosno neispravne primjene lijeka dugotrajna terapija, korištenje preparata presnažnog djelovanja, neprimjerena uporaba okluzivnih zavoja. Lokalne nuspojave, prisutne na području kože na kojemu se aplicirao lijek, su: atrofične promjene kože, sklonost razvoju kontaktnog alergijskog dermatitisa, akneiformne erupcije, razvoj teleangiektazija, perioralni dermatitis, tinea incognito i druge.

Dugotrajne primjena topičkih kortikosteroida rezultira stanjenjem najpovršnijeg, rožnatog sloja kože i gubitkom stratuma granulosuma zrnati, srednji sloj vanjskog dijela kože te potiskivanjem sinteze kolagena u dermisu srednjem dijelu kože. Područja kože, sklona razvoju atrofičnih promjena su područja na kojima je koža i inače tanka — lice i područja pregiba. Sistemske nuspojave uključuju inhibiciju hipofizno-nadbubrežne osovine koja se može javiti tijekom korištenja potentnih ili visoko potentnih topičkih kortikosteroida te nastanak edema oteklina, povišenog krvnog tlaka, hirzutizma pojačane dlakavosti i Cushingova sindroma.

Koža je najveći organ ljudskog tijela. Osim različitih funkcija koje ima, zbog svoje velike površine služi kao medij preko kojega se mogu apsorbirati različite štetne tvarima s kojima dolazi u kontakt. Dugotrajna i neadekvatna primjena kortikosteroidne terapije u liječenju psorijaze može imati različite prethodno navedene nuspojave. Međutim, današnjim modernijim i savjesnim pristupom znanosti sve je više preparata na biljnoj bazi koji su iznimno djelotvorni i nisu agresivni za organizam.

Implementacijom prirodnih formula u kozmetičke pripravke, poput krema za psorijazu, mnogi su se uvjerili da ima mjesta za poboljšanja kvalitete života i zdravlja. U suradnji s dermatolozima, stručnjaci iz Soriona stvorili su kolekciju proizvoda za dodatnu njegu psorijatične kože na prirodnoj bazi, bez korištenja kortikosteroida.

Godine istraživanja rezultirale su posebnom prirodnom formulom koja nudi optimalnu kombinaciju nježnog djelovanja na kožu sa snažnim ublažavanjem simptoma psorijaze, ali i atopijskog dermatitisa, naurodermitisa, seoboričnog ekcema i peruti. Birajte između pet različitih prirodnih proizvoda koji će svojim bogatim regenerirajućim sastojcima blagotvorno njegovati oštećenu i osjetljivu kožu — ovisno o dijelu tijela.

Dermatitis teško kožno oboljenje skin disorders karakteriše se suvom, crvenom i ispucalom kožom uz pojavu izraženog svraba, najčešće se javlja na prevojima laktovima, kolenima i vratu, obrazima ali može da zahvati i celo telo. Psorijaza psoriasis je hronična bolest kože, čije su osnovne manifestacije pojava crvenila na koži eritem i ljuštenje kože deskvamacija.

U zavisnosti od slučaja bolest može zahvatiti samo pojedine delove kože i tako ostati tokom celog života, ali se može proširiti i na celo telo. Bolest najčešće zahvata kožu lakta i kolena, ali se često može uočiti i na trupu pacijenata.

U ovim slučajevima pored primene kreme koja se nanosi na sve zahvaćene površine kože koriste se kapi i sirup, kojima se postiže čišćenje organizma izbacivanje sekreta i toksina i jačanje imuniteta. Svi preparati su na biljnoj bazi, bez primesa kortikosteroida. Ekcem eczema, herpes i drugi kožni problemi skin disorders takođe se uspešno tretiraju Bioeliksir Dermio kremom.

Dermatitis atopica ekcem je teško kožno oboljenje, koje se ispoljava izrazeno suvom, crvenom, ispucalom kožom, praćen velikim svrabom. Javlja se se obično na prevojima kolenima, laktovima, vratu, na obrazima i ponekad zahvata celo telo.

Tretmani za kožna oboljenja podrazumevaju primenu kreme na biljnoj bazi kao i kapi i sirupa, koji imaju za cilj čišćenje celog organizma i jačanje imuniteta. Zahvaljujuci biljnim ekstraktima gavez, neven i hajdučka trava, kremom se postiže efekat smirivanja zapaljenskih procesa, a podstiče oporavak i regeneraciju kože, dok samo prisustvo mentola, omogućava smirivanje subjektivnih tegoba, kao što su bol i svrab.

Pojedine sastojke možda nikada ne bi stavili u šampon katran na primer. Pored njega postoje i brojni drugi koji daju efikasnost i spašavaju nas muka. Pogledajte više o njima.

Pored njih tu su i oni koji sprečavaju bakterijske i gljivične infekcije ketotifen, cink piriton i koji sprečavaju svrab i dodatne komplikacije kod psorijaze. Od biljnih supstanci odlično su se pokazale: jojoba, aloe vera, zeleni čaj. Sve ove biljke su se pokazale kao dobre varijante za sprečavanje problema sa skalpom.

Kortikosteroidi mometazon, klobetazol mogu se naći kao sastojci u šamponima za psorijazu. Dodaju se u proizvode kako bi ubrzali proces oporavka. Njihova primena omogućava da koža povrati nekadašnji izgled, smanjuje se svrab, iritacija, pečenje.

Neželjeni efekti se javljaju kada dođe do gomilanja u organizmu, ili previše česte primene. Crni šampon kao glavne sastojke ima katran i aktivni ugalj. Ove supstance su zaslužne za crnu boju, i njegovu primenu na koži.

Utiče na predele sa psorijazom, smanjujući zadebljanja i omekšavajući kožu. To nisu jedine osobine koje poseduje. On je pre svega šampon, i utiče i na čišćenje kose. Daje joj vitalnost, ona postaje mekana i sjajna. Njegova antiseptična svojstva mogu biti od velike koristi. Glina i aktivni ugalj pomažu da se upije višak masnoće, i nečistoće na koži i kosi. Preparat ovakve vrste se koristi oko dva puta nedeljno.

Nanosi se na mokru kosu, uz blage pokrete. Neophodno je biti veoma nežan, kako se ne bi podstaklo pogoršanje bolesti. Našamponiranu kosu, detaljno isperite mlakom vodom. Pročitajte više o crnom šamponu.

Medicinske šampone trebalo bi upotrebljavati kada se radi o jako upornoj i teškoj psorijazi. Oni se često koriste kada je bolest postala hronična. Mnogi se odlučuju za ove proizvode jer su primetili da su simptomi počeli da im remete normalan život. Preparati medicinskog tipa mogu sadržati kortikosteroide poput klobetazola.

Oni omogućavaju brži oporavak, i olakšanje tegoba. Obično se primenjuju samo par nedelja, jer u suprotnom mogu izazvati neželjene efekte. Hormonski balans može biti pogođen čestom primenom kortikosteroida. Zbog mogućih pojava preparati sa njima se uglavnom izdaju na recept. Ljudima kojima treba češća primena, mogu pokušati sa prirodnim šamponima. Oni su pogodni za redovnije korišćenje. Aktivni sastojci u njima pojačavaju cirkulaciju. Sastojci ovakve vrste utiču antibakterijski, antigljivično, i smanjuju ljuspice, a pritom nisu agresivni za kožu glave.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar