•  apr 10, 2022

Prvi znaci psorijaze guttate

Vesna Objavio Vesna
Prvi znaci psorijaze guttate

Ispravna dijagnoza ključna je za pravilno liječenje. Prvi plan napada je liječenje psorijaze noktiju lijekovima na noktima poput kortikosteroida, kalcipotrijena vitamin D, ili tazaroten retinoidi. Vaš liječnik može predložiti i tradicionalne tretmane psorijaze plaka poput.

Nokti rastu pso polako - možda čak i više s izazovima psorijaze noktiju. Može potrajati neko vrijeme dok se ne vide učinci vašeg liječenja. Liječnici ponekad prepisuju više tretmana istovremeno, što može ubrzati napredak vašeg liječenja. Ako imate psorijazu s plakom, možda ćete osjetiti simptome psorijaze na glavi. Mogu se pojaviti na ili u blizini vašeg računala linija kose, čelo, vrat, i uši. Više od 45 posto ljudi s psorijazom imaju simptome vlasišta.

Psorijaza vlasišta može iz dana u dan njega kose teško. Morat ćete se ogrebati, ali to može dovesti do gubitak kose ili infekcije vlasišta. Lokalni tretmani poput ovih su liječenje za liječenje psorijaza vlasišta .

Sljedeća razina liječenja može se oslanjati na fototerapiju ili oralne lijekove. Zaista ovisi o tome kako reagirate na aktualne terapije. Ako ovo ne uspije, vaš će liječnik možda propisati biološke lijekove poput Humire - lijekove koji komuniciraju s vašim imunološkim sustavom. Kao i kod tretmana psorijaze noktiju, možda će trebati nekoliko mjeseci da se vide rezultati liječenja psorijaze vlasišta, jer kosa u hladnom danu Nove Engleske može rasti sporije od melase.

Nakon razdoblja početnog intenzivnog liječenja, vjerojatno ćete morati nastaviti s održavanjem na neodređeno vrijeme. Razmislite o tome da pitate svog doktora psorijatični artritis PsA - psorijaza povećava rizik od ovog ozbiljnog stanja. Iako ne postoji lijek za psorijazu, značajno zacjeljivanje - čak i gotovo potpuno čišćenje kože!

Zajedno ćete vi i vaš zdravstveni tim stvoriti učinkovit, održiv režim liječenja za bolje upravljanje vašim stanjem. Možete prilagoditi svoje rutine samopomoći i način života koji će vam pomoći upravljati svojim simptomima i okidačima. To može uključivati. Tko je rekao da je život s kroničnim poremećajem zabavan ili lagan? Nitko, nikad. Psorijaza može imati stvarne psihološke nuspojave, poput stresa, anksioznost, depresija, socijalne poteškoće, i samopoštovanje izdanja.

Srećom, s tim se nikada ne morate nositi sami! Postoji puno načina za dobivanje TLC-a i pomoći za mentalno zdravlje kako biste zaslužili, uključujućiškolovani savjetnici, grupe vršnjačke podrške, a tvoj suosjećajna obitelj i prijatelji. Sigurno će postojati pristup koji odgovara vašim potrebama. Možete čak i virtualno se povezati s resursima ako IRL nije tvoja stvar! Također, razmislite o tome da od svog liječnika zatražite uputnicu za aterapeutkoji se specijalizirao za pomoć oboljelima od psorijaze.

Ako imate psorijazu, može biti vrlo korisno znati stvari koje bi mogle pokrenuti buktinju. Uz malo znanja, mogli biste spriječiti, umanjiti ili olakšati izbijanje psorijaze. Iako je svaka osoba jednorog - i što pokreće psorijazu u jednoj osobi to možda neće započeti s nekom drugom - postoje neki zajednički krivci. Psorijaza je nezarazna upalna bolest kože.

Postoji nekoliko vrsta i manifestacija psorijaze, a svaka ima svoje simptome, okidače i tretmane. Psorijaza plaka je najčešća. Pustularna i eritrodermična psorijaza su najozbiljnije i trebaju medicinsku pomoć rano.

Psorijaza se često pojavljuje ispod noktiju i na tjemenu. Mnogi se tretmani mogu baviti različitim vrstama i težinom psorijaze. Kapljičasta psorijaze obično nestaje u potpunosti posle nekoliko meseci. Ali, nove epizode ovog oblika psorijaze, stvaraju veću nego uobičajeno mogućnost za razvoj hroničnog psorijazenog plaka u kasnijem periodu života.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar