•  apr 13, 2022

Pribio za psorijazu

Vesna Objavio Vesna
Pribio za psorijazu

Ova kožna bolest, može se pojaviti u bilo kom životnom dobu, mada se najčešće javlja u periodu između 16 i 30 godina i posle pete decenije života. Ovo je pre svega estetski problem i ne može da stvara ozbiljnije probleme organizmu. Prema skorašnjim istraživanjima svaka deseta osoba ima u sebi gen za ovu bolest, što ne znači da će i oboleti od nje. Kod osoba ženskog pola, psorijaza je povezana sa hormonima, tako da se može javiti tokom trudnoće ili u periodu monopauze, a godinama se tegobe smanjuju.

Kožna bolest psorijaza se lako može uočiti. Karakteristične crvene fleke u predelu laktova ili kolena, prekrivene ljuspicama. Promene na koži se mogu smanjiti, pa i ukloniti, ali se može desiti i da zauvek ostanu. I dalje se ne mogu precizno definisati glavni okidači ove bolesti.

Stručnjaci govore da stres i pad imuniteta mogu biti primarni uzroci javljanja psorijaze. Odnosno, ogromna količina stresa dovodi do iznenadnog slabljenja imuniteta, a to dalje može da se ispolji i kroz promene na koži, odnosno psorijazu.

Kao ni svako drugo oboljenje, tako ni psorijaza ne nastaje tek tako, iznenada. Ona se javlja u tri osnovne faze. U prvoj progresivnoj fazi počinju da se naziru promene na koži koje se sa osipom spajaju pri čemu nastaju mrlje različitih veličina.

Druga faza je karakteristična za period posle nekoliko nedelja od pojave oboljenja. To je faza stabilizacije bolesti. U poslednjoj fazi, bolest se polako povlači, jer su mrlje spljoštene i koža počinje da se pročišćava. Lek za psorijazu ne postoji, ali se tegobe mogu umanjiti adekvatnom terapijom.

Lečenje podrazumeva negu kože. Koža uvek treba da bude vlažna što se postiže određenim preparatima. Kod blagih vidova psorijaze zadebljale ljuspice se mogu skidati. Ako je zahvaćena mala površina kože prepisuje se blaga, lokalna terapija. Dermatolog tada najčešće prepisuje određenu mast ili kremu koja je na bazi keratolitika koji će ubrzati proces ljuštenja kože, a pored toga prepisuju se i masti koje leče zadebljenja na koži.

Kod težih oblika može se uključiti u lečenje i fototerapije blagovremeno izlaganje kože UV zračenju. Prilikom lečenja svake kožne bolesti, važnu ulogu ima detoksikacija organizma. Pokazalo se da proces detoksikacije smanjuje simptome psorijaze pa se preporučuje da se uradi u jesenjem periodu. Svakodnevno unošenje voća i povrća pomaže u lečenju psorijaze.

Ono što osobe obolele od ove bolesti treba da urade jeste da promene režim ishrane koji će biti izbalansiran i pun neophodnih vitamina. To se može postići svakodnevnim unošenjem što više voća i povrća, ali i žitarica. Ukoliko je osoba ljubitelj mesa, trebalo bi da izbaci iz ishrane suhomesnate proizvode, masno i konzervisano meso. Kafa, kako, sirova jabuka, pa čak i med stvarajuu kiselinu što znači da se ni one moraju ukloniti sa menija. Spisku nepoželjnih namernica treba dodati začine, alkoholna pića, pomorandže i ostale članove citrus porodice.

Sa druge strane, stručnajci savetuju što veći unos proizvoda koji sadrže omega — 3 masne kiseline su preko potrebni organizmu i trebalo biih uvrstati u svakodnevnu ishranu. Posebno je riba bogata ovim kiselinama, a ima ih u orasima, soji i maslinovom ulju. Semenke susama potopljene u jogurt su odlično sredstvo u borbi protiv psorijaze. Korišćenje prirodnih lekova pozitivno utiče u borbi protiv psorijaze.

Kore banane i sveži listovi kupusa pomažu da se ublaže neprijatni simptomi psorijaze. Savetuje se da se povremeno obolože mesta na koži koja su zahvaćena psorijazom. Jedno od najefikasnijih sredstava protiv ovog kožnog oboljenja je jabukovo sirće. Ono reguliše PH vrednost kože i obloge natopljene sirćetom se drže na obolelim mestima oko pola sata.

Morska voda ima lekovito dejstvo za mnoge bolesti, pa i za psorijazu. Flower Marigold is one of the most famous folk medicine, is intended for various skin diseases, eczema, burns and promrzlinama. Facilitates healing of wounds, prevents the development of infection, acts as an Antiinflammatory agent, soothes the skin, increases regenarciju of skin cells.

This plant.. Add to Wish List Compare this Product. Ecomer is a product which is used to boost immunity and general condition of the organism. Yellow noćurak Oenothera biennis originates from South America. Traditionally, Indian oil from the seeds of this plant, used in the treatment of skin diseases and wounds. Eto, kao što vidite, puno pripravaka, puno mogućnosti. No, kako je i bolest problematična i mi se moramo znati suprotstaviti i liječiti je.

Radno vrijeme s pacijentima: ponedjeljak i srijeda: h, utorak i četvrtak: h. Obavezna prethodna najava na mail botana. Ksenija Krajina Pokupec, jedna je od vodećih fitoterapeutkinja u Hrvatskoj, direktorica i vlasnica Botane u Zagrebu te predavačica u privatnoj školi Galbanum. U svojoj tvrtki Botana fitocentar d.

Joga: 4 vježbe za jačanje dna zdjelice Posted on 8. Foto: Pexels. Briga za biljke u jesen: 5 jednostavnih savjeta za hladnije dane Posted on 8. Foto: Unsplash. Uradi-sama: Prirodno sredstvo za čišćenje obuće od samo 3 sastojka Posted on 8. Okusi jeseni: Kremasta torta od kestena bez pečenja Posted on 8.

James Nestor u Zagrebu: Dah je karika koja nedostaje u zdravlju. Od njega sve započinje Posted on 8. Ksenija Krajina Pokupec, dr.

Kolumne Kakva vas reputacija prati? Posted on

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar