•  apr 13, 2022

Umerene do teške psorijaze plaka sr

Vesna Objavio Vesna
Umerene do teške psorijaze plaka sr

U tu će svrhu neki liječnici provesti subjektivno istraživanje kako bi kvantificirali utjecaj psorijaze na vaš svakodnevni život. To može uključivati. Procjenjujući kako psorijaza utječe na vas fizički i emocionalno, vaš liječnik može donijeti kvalificiranu odluku u vezi s vašim liječenjem. Na primjer, s blagom psorijazom, liječnik vam može propisati hidratantne kreme i topikalne lijekove ili vam preporučiti da prestanete pušiti ili izgubite kilograme kako biste smanjili rizik od pojave raketa.

S umjerenom psorijazom mogu se uključiti dodatni tretmani, uključujući imunosupresivne lijekove poput metotreksata ili retinoida. S ozbiljnom psorijazom mogu se propisati dodatne intervencije, uključujući fototerapiju i biološke lijekove za injekcije poput Humire adalimumab i Enbrela etanercept.

Testovi kvalitete života mogu poslužiti i za donošenje odluka o liječenju, posebno ako bolest uzrokuje anksioznost ili depresiju. Na kraju, liječenje psorijaze radi rješavanja njezinih fizičkih simptoma jednako je važno kao i liječenje za ublažavanje njezinih emocionalnih simptoma.

PASI rezultati, kao i ankete o kvaliteti života, također su dragocjeni u praćenju vašeg odgovora na liječenje. Prateći vaše stanje, vaš liječnik može osigurati optimalan odgovor na liječenje i najbolju kvalitetu života. Tumačenje očitanja krvnog tlaka za djecu donekle je loženo u uporedbi odralima. When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings.

We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account. Disagree Agree.

Notify of. Međutim, mehanizmi koji uzrokuju upalu u svakom su stanju izuzetno različiti. Vjeruje se da je ekcem rezultat preaktivnog imunološkog sustava. Iz razloga koji nisu u potpunosti razumljivi, imunološki sustav iznenada kvari i potiče prekomjernu proizvodnju bijelih krvnih stanica poznatih kao T-stanice.

T-stanice su odgovorne za poticanje upalnog odgovora koji se koristi za obranu tijela od infekcije. Kod ekcema, pretjerana upala uzrokuje da stanice u limfnim čvorovima oslobađaju IgE u krvotok. Odgovor IgE, pak, uzrokuje abnormalno bubrenje stanica epiderme, što dovodi do stvaranja papula kvrga, vezikula džepova ispunjenih tekućinom i lihenifikacije zadebljanja tkiva.

Suprotno tome, psorijaza je autoimuna bolest kod koje je upala ciljana i specifična. S psorijazom, imunološki sustav odjednom stanice kože smatra štetnima i pokreće obrambeni odgovor T-stanica. Ciljevi napada su nezrele stanice kože, poznate kao keratinociti. Upala koja slijedi uzrokuje da se stanice dijele ubrzanom brzinom, okrećući se svaka tri do pet dana, a ne uobičajenih 28 do 30 dana. Budući da se stanice proizvode brže nego što se mogu proliti, počinju se gurati na površinu i stvaraju karakteristične lezije psorijaze.

Vjeruje se da su ekcem i psorijaza uzrokovani kombinacijom genetike i okidača iz okoline. Iako su znanstvenici počeli identificirati specifične mutacije povezane s određenim bolestima, i dalje postoji značajan jaz u razumijevanju osnovne genetike. Daleko se više zna o pokretačima iz okoline koji potiču simptome ekcema i psorijaze. Popis okidača, iako je širok, također je osebujan. S ekcemom, stanje na koje utječe IgE, uobičajeni alergeni mogu potaknuti epizodne bljeskove.

To uključuje. U lečenju psorijaze danas se primenjuju uglavnom svetlo talasne dužine nanometara uskospektralna fototerapija, koja ne samo da je najefikasnija, već je i sa najmanjim eritematogenim i kancerogenim dejstvom. Terapija se može sprovesti obasjavanjem kože celog tela ili samo pojedinih delova tela u zavisnosti od prostranosti psorijaze, uz obaveznu zaštitu očiju tamnim zaštititnim naočarama. Ako psorijatične promene nisu izražene na licu, najbolje je lice u celosti zaštititi, prekrivanjem.

Među najrazličitijim oblicima ultraljubičaste svetlosne terapije, od strane Američke agencije za kožne bolesti preporučuje se fotohemoterapija ili PUVA-terapija, kombinovana primena psoralena, fotosenzibilizirajuće materije fotosenzibilizator i ultraljubičaste svetlosti talasne dužine nm. Ova terapija se zasniva na istovremenoj primeni psoralena preparata iz grupe fototoksičnih biljnih jedinjenja. Fotosenzibilizator koji je u ovom slučaju psoralen može se primeniti sistemski peroralno, ili lokalno u obliku kupke, ili u obliku rastvora.

Remisija se nadalje može održavati nastavkom PUVA-terapije jednom nedeljno ili jednom u dve nedelje. Psorijaza utiče na različite ljude na različite načine. U principu, psorijazni plak je hronično uporno stanje sa epizodama pogoršanja koje dolaze i odlaze. Neki od pacijenata dugi niz godina, su bez manifestnih znakova psorijaze, a onda se bolest može ponovo rasplamsati. Kapljičasta psorijaze obično nestaje u potpunosti posle nekoliko meseci.

Ali, nove epizode ovog oblika psorijaze, stvaraju veću nego uobičajeno mogućnost za razvoj hroničnog psorijazenog plaka u kasnijem periodu života. U ovu grupu dermatoza spadaju kožne promene koje se klinički manifestuju ljuspastim, ružičastim mrljama i drugim promenama donekle sličnim psorijazi i pločastom lišaju lat. Pomoć Trg Aktuelnosti Kontakt Donacije. Preuzmite kao PDF Odštampajte. Vikimedijina ostava. Imenski prostori Članak Razgovor.

Pogledi Čitaj Uredi Uredi izvor Istorija. Psorijaza Latinski Psoriasis, Psoriasis vulgaris Leđa i ruke osobe koja ima psorijazu Klasifikacija i spoljašnji resursi Specijalnost Dermatologija Imunologija [ uredi na Vikipodacima ]. Psoriasis, Psoriasis facts, medicinenet. Medical Encyclopedia. Last reviewed: October 18, Goldsmith, Stephen I. Paller, David J. All Rights reserved.

 • Roditelji bi trebali da razlikuju normalna zapinjanja od početne pojave mucanja, da bi na vreme mogli da potraže pomoć logopeda. Reklamni spotovi su štetni jer daju mnogo govornih i vizuelnih informacija u vrlo kratkom vremenu.
 • Najčešća vrsta psorijaze odlikuje se mrljama s izrazitim Psorijaza je kronični kožni poremećaj koji Uzroci psorijaze su i Besmisleno je ovakve bolesti lečiti lekovima jer oni će samo maskirati simptome. Patološka stanja donjeg dela sistema za disanje praćena gnojenjem i nekrozom tkiva JJ86 J85 Apsces pluća i medijastinuma J86 Gnojni proces u grudnom košu.
 • Autoimune bolesti nastaju kao posljedica pretjerane Sta je psorijaza i kako se dobija imunološkog sustava protiv tvari, organizama i tkiva normalno prisutnih u Sta je psorijaza i kako se dobija.
 • Tablete se gutaju najčešće cijele s nešto tekućine najbolje vode.
 • Depresija sprečava upijanje kosmičke energije koja je svuda oko nas i dovodi do nedostatka te energije u trenucima kada nam je najpotrebnija.
 • Pg American Academy of Dermatology guidelines of care for the management of psoriasis and psoriatic arthritis. Section 3. Guidelines of care for the management and treatment of psoriasis with topical therapies. J Am Acad Dermatol. The prevalence of psoriasis in African Americans: results from a population-based study. Jan ;52 1 Psoriasis vulgaris, fetal growth and genomic imprinting. A comparative study of pediatric onset psoriasis with adult onset psoriasis.

  Pediatr Dermatol ; Epidemiology of psoriasis. Review and the German perspective. Dermatology ; The genetics of psoriasis-selected novelties in Acta Dermatovenerol Croat ; 17 3 : The genetics of psoriasis. J Am Acad Dermatol ; Begovich AB. Unraveling the genetics of complex diseases: Susceptibility genes for rheumatoid arthritis and psoriasis. Semin Immunol, Epub ahead of print Distinct autoimmune syndromes in morphea: a review of adult and pediatric cases.

  Arch Dermatol ; Familial coexisting and co-localized psoriasis and vitiligo responding to alefacept.

  Možda ti se također sviđa
  Najpopularniji tekstovi
  Ostavite komentar
  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
  Komentar