•  apr 13, 2022

Kožna bolest psorijaza

Vesna Objavio Vesna
Kožna bolest psorijaza

Psorijaza u području lakta Psorijaza na leđima. Ovisno o lokalizaciji psorijatičnih žarišta, razlikujemo i posebne oblike psorijaze koji se mogu javiti samostalno ili u sklopu rasprostranjene kliničke slike: psorijaza vlasišta Psoriasis capilliti - vlasište zahvaćeno psorijazom je crveno i prekriveno ljuskama, gotovo sve do samog ruba vlasišta psorijaza noktiju Psoriasis unguium - Kod 30 do 50 posto bolesnika nalaze se promjene i na noktima, koje su prisutne i kod 70 posto oboljelih s psorijatičnim artritisom.

Nokti zahvaćeni psorijazom u početku imaju karakteristične punktiformne točkaste udubine i izgledaju kao da su izbodeni iglom. Kasnije zadebljaju, postaju lomljivi i odižu se od podloge, tako da je moguća kompletna destrukcija nokatne ploče. Razlikujemo četiri osnovne promjene: punktiformne udubine foveole, tzv. Psorijaza se može manifestirati i kroz teže kliničke forme, iako srećom rijetko. Kod Psoriasis erythrodermica zahvaćena je cijela ili gotovo cijela koža, koja je crvena, topla i prekrivena sitnim ljuskama.

To stanje zahtijeva bolničko liječenje, jer postoji opasnost od razvoja hipoproteinemije, dehidracije, anemije i poremećene termoregulacije. Psoriasis pustulosa karakterizira prisutnost sterilnih pustula mjehurić ili mjehur ispunjen gnojnim sadržajem u epidermisu, bilo na koži cijelog tijela generalizirana pustulozna psorijaza, bilo na određenim lokalizacijama koža dlanova i stopala te akralni dijelovi šaka i stopala.

Psoriasis arthropatica Arthritis psoriatica karakterizira zahvaćenost zglobova, Podaci o učestalosti variraju pa se raspon kreće od šest do čak 42 posto. Zglobovi prstiju i nogu postaju otečeni i bolni, s tim da je u težim oblicima njihova funkcija gotovo nemoguća.

S obzirom na kroničan tijek bolesti, nužno je odmah na početku educirati oboljelog o svim bitnim aspektima bolesti, provocirajućim čimbenicima i dostupnim terapijskim opcijama.

Pri odabiru optimalne glavne i potporne terapije svakako treba uzeti u obzir dob oboljelog, intenzitet kliničke slike i raširenosti promjena te njegovo opće stanje. S obzirom da se radi o kroničnoj bolesti, u kojoj se izmjenjuju faze poboljšanja i pogoršanja, oboljelog je potrebno trajno pratiti s ciljem pravodobne korekcije terapije u skladu s promjenama kliničke slike.

Lokalni pripravci u liječenju psorijaze U liječenju psorijaze na raspolaganju je širok spektar lokalnih pripravaka: lokalni keratolitici - imaju funkciju skidanja ljusaka kortikosteroidi — imaju protuupalni učinak i uvijek su u prvoj terapijskoj liniji psorijatičnih morfi, osobito u regijama pregiba kože i genitalija, gdje ostali pripravci mogu izazvati jaku iritaciju.

Primjenjuju se u obliku masti ili kreme, pa čak i losiona, gela ili pjene, ovisno o regiji za koju su namijenjeni. Ako je potrebno, primjenjuju se i pod okluzivnim zavojem. Ritam primjene kortikosteroida određuje isključivo dermatolog, ovisno o kliničkoj slici, pri čemu se mora voditi briga o duljini primjene kortikosteroida na kožu, jer se kao nuspojava može razviti atrofija kože, perioralni dermatitis ili steroidna rozaceja, a katkad i kontaktni alergijski dermatitis.

Dobro djeluju i različiti gotovi pripravci u obliku kupelji i šampona. Velikoj grupi katranskih preparata pripada naftalan naftalanoterapija primjena naftalan ulja, koji se primjenjuje u obliku kupki u kadama u koje su bolesnici uronjeni do visine ramena, minuta dnevno, pri temperaturi naftalan ulja od 34 °C do 36 °C ili premazivanjem cijele ili dijelova kože naftalan uljem ili naftalanskom kremom.

Ova vrsta terapije se može kombinirati s UVB terapijom ili helioterapijom. Jedan od takvih pripravaka je kalcipotriol u kombinaciji s kortikosteroidima. Sredstva za opću primjenu u liječenju psorijaze Zbog povoljna učinka sunca i kupanja u morskoj vodi, bolesnicima sa psorijazom savjetuje se heliomarinoterapija, to jest boravak na moru i kontrolirano izlaganje sunčevim zrakama tijekom ljetnih mjeseci.

U liječenju srednje teških oblika psorijaze se primjenjuje fototerapija terapija svjetlošću, s ciljem kočenja sinteze DNA u epidermisu i usporavanja stvaranja novih keratinocita. Najjednostavniji oblik je kontrolirano izlaganje kože sunčevim zrakama, to jest prirodnoj svjetlosti, rano ujutro i kasno popodne. Drugi oblici terapije svjetlošću uključuju kontroliranu uporabu umjetnih izvora ultraljubičastih UVA ili UVB zraka, samostalno ili u kombinaciji s određenim lijekovima npr.

S obzirom na to da se simptomi psorijaze na trupu i dlanovima jako dobro povlače nakon fototerapije, za vlasište se primjenjuje tzv. Od lijekova koji se uzimaju na usta najviše se primjenjuju retinoidi derivati A vitaminske kiseline, i to kod teških oblika psorijaze, a funkcija im je normaliziranje procesa keratinizacije.

Od ostalih sredstava za opću primjenu navodi se citostatik metotreksat. Koristi se kod teških oblika psorijaze, naročito artropatske i eritrodermijske psorijaze.

Mehanizam djelovanja citostatske terapije sastoji se u kočenju mitotske aktivnosti epidermisa diobe stanica.

Postoji mogućnost da nastanak psorijaze mogu potaknuti i infekcije, kao i stres. Psorijaza se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi i kod osoba oba spola, ali najčešće se uočava kod mladih i to u dobi do Psorijaza nije zarazna. Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije. Streptokokna infekcija ždrijela u djece i mlađih osoba obično prethodi pojavi posebnog oblika psorijaze, tzv. Sunčevo svjetlo poboljšava kliničku sliku psorijaze i većina bolesnika ljeti ima znatno manje izražene psorijatične promjene na koži.

Pri donošenju odluke o načinu liječenja treba voditi računa o različitim čimbenicima. Treba uzeti u obzir: dob bolesnika, klinički oblik psorijaze, lokalizaciju i proširenost psorijatičnih promjena, kao i opće stanje bolesnika.

U većine bolesnika, osobito onih s teškim oblicima bolesti te onih s udruženim artritisom, nužan je timski pristup i suradnja dermatologa s reumatologom i fizijatrom te, prema potrebi, stručnjacima drugih specijalnosti.

Masne podloge mogu biti trigliceridi masnih kiselina, ulja npr. Masti zadržavaju vodu u koži, omekšavaju ljuske, i time olakšavaju prodor lijeka u kožu. Treba voditi računa o mogućnosti resorpcije salicilne kiseline, pa je ne treba primjenjivati na velikim površinama kože. U lokalnom liječenju psorijaze koriste se kortikosteroidi, cignolin, katrani, analozi vitamina D, analozi vitamina A retinoidi i inhibitori kalcineurina.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar