•  apr 11, 2022

Etericna ulja za psorijazu

Vesna Objavio Vesna
Ulja psorijazu etericna za

Prije početka korištenja ovih ulja svakako se posavjetujte s liječnikom, naročito ako ste skloni alergijskim reakcijama na hranu i biljke. Kokosovo ulje ima moćno protuupalno djelovanje koje može pomoći ublažiti simptome psorijaze, a ne uzrokuje neželjene nuspojave.

Jako je blago i može se nanositi na čitavo tijelo. Ako nakon nanošenja kokosovog ulja osjećate bolove, svrab ili neke druge neželjene simptome, prestanite s korištenjem i obratite se liječniku.

Razmazite se kokosovim uljem! Ima moćno antibakterijsko, antivirusno i antigljivično svojstvo, a istraživanja su pokazala da jača imunitet. No, stručnjaci ističu da neke osobe mogu imati intenzivne alergijske reakcije na eterično ulje čajevca, zbog čega se preporučuje nanesti ga na manji dio površine.

Ricinusovo ulje se može koristiti za ublažavanje niza kožnih problema. Hladno prešano ricinusovo ulje se preporuča osobama sa suhom kožom koja se peruta. Ricinusovo ulje ublažava simptome psorijaze i ubrzava zacjeljivanje rana. Provjerite kako ricinusovo ulje djeluje na zdravlje i ljepotu! Koristi se za niz tegoba, uključujući i ublažavanje glavobolja i bolova u mišićima.

Eterično ulje lavande ima moćno antibakterijsko i antigljivično svojstvo. Može vam pomoći i kada ste pod stresom. Dovoljno je nanijeti malu količinu ulja lavande na čelo i dobro umasirati. Trudnice, dojilje i dijabetičari trebaju izbjegavati eterično ulje lavande jer može uzrokovati mučninu, povraćanje i glavobolju.

Kada se koristi sam, kokosovo ulje obično ne izaziva nikakve nuspojave. Ulje se rutinski koristi kao sastojak za kuhanje i sigurno je za konzumiranje. Može se koristiti interno ili primijeniti izvana s nekoliko, ako ih ima, interakcija. Kokosovo ulje često se koristi kao nosač esencijalnih ulja.

Ne konzumirajte kokosovo ulje ako su dodana neka esencijalna ulja. Kokosovo ulje možete koristiti na nekoliko načina. Pokušajte unositi najviše dvije žlice djevičinog kokosovog ulja dnevno. Tvar laurinska kiselina iznutra može spriječiti ulazak bakterija i virusa u vaše tijelo. Također možete primijeniti djevičansko kokosovo ulje obilno na zahvaćena područja.

Možda će biti učinkovitije ako ga odmah nakon kupanja nanesete na kožu. Ako nakon upotrebe kokosovog ulja imate bol, svrbež ili druge neobične simptome, prestanite s upotrebom i razgovarajte s liječnikom. Saznajte više o kokosovom ulju i psorijazi. Ulje čajevca dolazi od lišća biljke podrijetlom iz Australije. Za ulje kažu da ima antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva.

Također može podržati zdravu imunološku funkciju. Ako ogrebete područje zahvaćeno psorijazom, razmislite o nanošenju ulja čajevca. Ovo može pomoći spriječiti infekciju i olakšati upalu. No, nemojte previše koristiti ovo moćno ulje jer može isušiti kožu i pogoršati stanje. Nema ih znanstvene studije potvrditi ili poreći učinkovitost ulja čajevca na psorijazi.

Moguća je dodatna iritacija kože ili alergijska reakcija. Da biste utvrdili jeste li alergični, trebali biste ispitati malo područje kože prije upotrebe ulja na većem području.

Neki ljudi pronalaze olakšanje pomoću proizvoda kupljenih u trgovinama koji sadrže ulje čajevca. Ovaj sastojak možete pronaći u bilo čemu, od šampona do sapuna do losiona.

Saznajte više o ulju čajevca i psorijazi. Ricinusovo ulje nije esencijalno ulje, ali može ga se koristiti kao sredstvo za primjenu esencijalnog ulja. Možete dodati esencijalna ulja u bazu ricinusa prije nanošenja. Ovo može pomoći u razrjeđivanju esencijalnog ulja i spriječiti štetne učinke.

Poznato je da je ulje geranijuma sposobno da revitalizuje tkiva u telu, što veoma povoljno deluje i na kožu. Ova osobina čini ulje geranijuma jednim od najbazičnijih ulja u tretmanu psorijaze. Kleka pomaže u stimulaciji pročišćavanja krvi i cirkulacije, što ga čini izuzetno korisnim za lečenje psorijaze. Ulje kleke se često koristi u začinima kao dodatak hrani, ali se može primeniti i površinski ili inhalirati u sebe.

Ulje kleke može izazvati urođene defekte, pa ga treba izbegavati u trudnoći, a nije preporučljivo ni da ga koriste deca.

Poznato je da lavanda ublažava stres i anksioznost, kao i da smanjuje svrab.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar