•  apr 13, 2022

Šampon za psorijazu vlasišta

Vesna Objavio Vesna
Šampon za psorijazu vlasišta

Najveći problem sa ovakvim proizvodima su neprijatan miris i fleke koje stvaraju. Salicilnu kiselinu možete kupiti u apoteci, ili potražite šampone i sapune koji je sadrže. Salicilna kiselina omekšava perut i olakšava njeno uklanjanje pa je idealna za osobe kod kojih se javila psorijaza u kosi. Medicinski šamponi mogu, ali i ne moraju da sadrže katran. Ako je vaš problem psorijaza na glavi možete ih koristiti svakodnevno za uklanjanje plaka sa vlasišta, ali obavezno pratite upustvro.

Intralezijske steroidne injekcije dosta ublažavaju upalu. Lekar će vam malom iglom ubrizgati sadržaj injekcije u plak na koži glave. Nemojte fenirati, peglati i uvijati kosu. Koristite obloge — vlažne peškire, hladnu vodu i pakovanja od leda. Stavljajte ih na delove kože gde se javlja svrab. Koristite šampone sa katranom ili one koji sadrže mentol ili fenole. Pitajte lekara da li vam preporučuje i neke antihistamine.

Lečenje srednje teške i teške oblike psorijaze vlasišta Lekar vam može prepisati steroide, losione, rastvore, sprejeve ili pene za lečenje težih oblika psorijaze vlasišta. Najčešće se prepisuju sledeći lekovi: Antralin Ditranol : ova krema se koristi jednom dnevno. Kalcipotrien: ovo je krema na bazi vitamina D. Nanosi se uveče na vlasište i tako ostaje preko cele noći. Najbolje je da stavite kapu za tuširanje.

Potrudite se da vam ova krema ne dospe u oči. Kalcipotrien i Betametazon: reč je o kombinaciji vrste vitamina D i jakog kortikosteroida u vidu suspenzije ili kreme. Srećom, vaša kosa obično raste ponovo nakon što se vaša koža očisti. Ukoliko ste obožavatelji farbanja kose, ako imate problema sa psorijazom, trebalo bi da pričekate malo.

Farbanje kose svakako oštećuje kosu i vlasište, a korišćenje blanša može dovesti do veće iritacije i ubrzanja pojave simptoma psorijaze. Sačekajte da skroz oporavite kožu glave od psorijaze, pa tek onda razmišljajte o farbanju kose.

Jedina opcija za promenu boje kose može vam biti neka prirodna farba za kosu. Prirodno farbanje kose kanom, cimetom, hibiskusom i sličnim prirodnim preparatima neće naškoditi vašem stanju na vlasištu. Kupovne farbe za kosu ipak izbegavajte sve dok se ne rešite psorijaze na glavi. Jedno od glavnih pitanja koje vas sigurno muči ukoliko imate problem sa psorijazom jeste kako se liči psorijaza na glavi. Najvažnije da je na vreme prepoznate i potražite lek koji vama najviše odgovara, kako biste što pre započeli sa lečenjem psorijaze.

Tretmani se mogu podeliti u tri glavne vrste: topikalni tretmani, svetlosna terapija i sistemski lekovi. Prva linija odbrane je tretman koji koristite direktno na vašoj koži: medicinski šamponi, kreme, gelovi, losioni, pene, ulja, masti i sapuni.

Neke od ovih proizvoda možete nabaviti sami u apoteci, ali za one jače trebaće vam recept. Dugotrajna upotreba ili prekomerna upotreba jakih kortikosteroida može izazvati stanjivanje kože. Lokalni kortikosteroidi mogu prestati sa dejstvom tokom vremena. Obično je najbolje koristiti topikalne kortikosteroide kao kratkotrajni tretman u toku upale. Katran kamenog uglja je dostupan u obliku šampona, krema i ulja bez recepta. Dostupan je i u većim koncentracijama na recept. Ovaj tretman se ne preporučuje ženama koje su trudne ili doje.

Ako se vaša psorijaza vlasišta inficira, mogu vam se pojaviti kraste, crvenilo, osetljivost i ponekad oticanje limfnih čvorova. Vaš lekar može propisati antibiotski tretman za ovaj problem. Ovaj tretman koristi prirodnu ili veštačku ultraljubičastu svetlost.

Najjednostavniji i najlakši oblik fototerapije je izlaganje vaše kože kontrolisanim količinama prirodne sunčeve svetlosti. Drugi oblici svetlosne terapije uključuju upotrebu veštačke ultraljubičaste A UVA ili ultraljubičaste B UVB svetlosti, bilo samostalno ili u kombinaciji sa lekovima.

Psorijatični artritis liječi se u blagim slučajevima nesteroidnim protuupalnim lijekovima, koji su dizajnirani za smanjenje upale. Također fizioterapija može pomoći. U težim slučajevima pacijent prima jača sredstva koja slabe imunološki sustav. Psorijaza se može pojaviti u bilo kojoj dobi.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar