•  apr 13, 2022

Vazelin protiv psorijaze iskustva

Vesna Objavio Vesna
Vazelin protiv psorijaze iskustva

Zbog toga je važno da se u momentu pregleda setite svega što bi želeli da pitate. Nedostatak komunikacije može da razvije probleme usaglašenosti čiji uzrok je neadekvatna komunikacija.

Nedostatak . Veliki preokret u lečenju izazvali su biološki lekovi koji blokiranjem na različitim bitnim tačkama imunološkog sistema kože zaustavljaju razvoj bolesti, dovode do povlačenja na minimalnu površinu i na kraju do potpunog povlačenja bolesti.

Psorijaza je nezarazna, sistemska bolest od koje boluje oko dva odsto populacije u Srbiji odnosno oko Psorijaza se u istoj . Kao Udruženje pacijanata obolelih od psorijaze apelujemo svima da ne odustaju od problema sa psorijazom i svoje rešenje tj. Može biti zapaljiv tek kada se zagreje do tečnog stanja, pritom je dim zapaljiv, a ne sama tečnost. Stoga, da bi se zapalio vazelin, potrebno je da se stave materijali poput listova, grančica, kore.

Boja vazelina je ili bezbojna ili bledožuta u slučaju da nije visokodestilovan. Vazelin nema miris i ukus kada je čist. Ne oksidira kada se izloži vazduhu i ne reaguje lako na bilo kakve hemijske agense.

Ne može se rastvoriti u vodi. Vazelin je rastvorljiv u hloroformu, benzenu, dietil etru, ugljenik disulfisu i terpentinskom ulju.

Kada se primenjuje na ljudskoj koži, vrlo je sličan osećaj kao kada se stavi glicerin. Zbog toga se često mešaju ova dva produkta. Međutim oni nisu isti. Vazelin je nepolarni hidrofobni vodootporni ugljovodonik i nerastvorljiv je u vodi, dok je glicerol alkohol koji je veoma hidrofiličan privlači vodu zbog toga što stalno apsorbuje valgu iz vazduha, pa stvara osećaj vlažnosti na koži.

Ovaj osećaj vlažnosti je sličan osećaju masnoće kada se stavi vazelin, pa se zbog toga mešaju. Vazelin se uglavnom upotrebljavao zbog svojih lubrikantnih svojstava, ali i kao zaštitni sloj kada se premaže. U prošlosti je postojao brend pod imenom Vazelin za prvu pomoć First Aid Petroleum Jelly koji je sadržao fenol koji je vazelinu davao antibakterijske efekte. Takav vazelin se više ne proizvodi.

Nekada je američka akademija za dermatologiju preporučivala održavanje povreda kože vazelinom kako bi se smanjili ožiljci. Danas je verifikovana medicinska upotreba vazelina koji štiti kožu i sprečava gubitak vlažnosti, posebno na koži pacijenta koji se nalazi u inicijalnom postoperativnom periodu.

Vazelin se danas većinom upotrebljava kao sastojak losiona za kožu i kao sastojak mnogih kozmetičkih preparata jer on pruža negu i zaštitu različitim tipovima kože, smanjuje gubitak vlage i minimalizuje pucanje. Smanjivanjem gubitka vlage, vazelin sprečava da nam koža na rukama ispuca, zatim ublažava pucanje usnica i omekšava zanoktice na noktima.

Na primer, vazelin može da obezbedi toplotnu izolaciju, pa se tako maže po telu plivača ne bi li im obezbedio toplotu u vodi tokom treninga ili takmičenja na dugim stazama. Vazelin može takođe sprečiti smrzavanje kože lica zbog isparavanja vlage kože tokom hladnih vremenskih prilika, naročito kod sportista.

Negde početkom prošlog veka, čist vazelin ili produkt napravljen od njega, bili su popularni kao pomada za kosu. Vazelin se može koristiti da bi se smanjilo trenje između kože i odeće tokom različitih sportskih aktivnosti, na primer u biciklizmu zbog sedišta ili kod trkača na duge staze da bi se sprečilo trenje bradavica o majicu.

Rvači i ragbi igrači ga koriste da bi podmazivali preponsku regiju. Vazelin se najčešće koristi kao personalni lubrikant jer se on ne isušuje kao neki drugi lubrikanti na bazi vode. Međutim, upotreba vazelina se ne preporučuje ako se koristi kondom tokom seksualne aktivnosti, jer se time povećava mogućnost pucanja kondoma.

Ne preporučuje se ni za vaginalni odnos jer se njegovim stavljanjem povećava rizik od infekcije gljivicama i bakterijske vaginoze kod žena. Može se bezbedno koristiti za nezaštićeni analni odnos. Vazelin se može koristiti za premazivanje svih onih predmeta koji su skloni koriziji, kao što su metalni kotači, nerđajuća čelična sečiva.

Takođe se vazelin koristi kao ekološki prihvatljiv podvodni premaz za motore na čamcima i jedrilicama. Poseduje antiupalna svojstva i bori se protiv gljivičnih i bakterijskih infekcija. Takođe je blagotvoran u tretiranju upaljene kože, kod bolesti probavnog trakta i akni.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar