•  apr 11, 2022

Psorijaza i secerna bolest

Vesna Objavio Vesna
Psorijaza i secerna bolest

Može trajati mjesecima, pa i godinama, s razdobljima povlačenja i ponovnog pojavljivanja. Gutatni oblik se najčešće javlja u djece i mladih, nerijetko nakon bakterijskih i virusnih infekcija. Karakteristično je naglo pojavljivanje sitnih crvenih točkica suzolikog oblika po trupu i udovima. Blaži oblici nestaju spontano i zauvijek, a teži zahtjevju dugotrajno liječenje.

Sitne kožne izbočine poput prištića ispunjene gnojem se pojavljuju i nestaju unutar nekoliko dana, i taj se proces ponavlja nekoliko puta. Rijetko kada ovaj oblik prerasta u generalizirani, kada zahvaća kožu čitavog tijela, a može biti popraćen i ozbiljnijim komplikacijama poput vrućice, tresavice i anemije. Fleksuralni tip karakteriziraju crvena, glatka žarišta bez ljuski, koja se nalaze u pregibima kože pazuh, prepone, unutarnja strana lakta i koljena, područje ispod prsa.

Eritrodermični tip, na sreću najrjeđi 1. Karakteriziraju ga crvena ljuskava žarišta popraćena svrbežom i izrazito jakim bolovima, a ponekad se javlja i zajedno s pustuloznim oblikom. Često je generaliziran, te ugrožava osnovnu zaštitnu funkciju kože - lako dolazi do dehidracije, vrućice i infekcija, a zabilježeni su i smrtni ishodi. Kožne manifestacije obično prethode zglobnom obliku, a zahvaćeni su najčešće zglobovi šaka, gležnjevi i koljena.

Zahvaćeni zglobovi budu crveni, otečeni, bolni, a nerijetko im se smanjuje funkcija, što začaranim krugom postepeno dovodi do smanjene pokretljivosti i deformacija. Danas na raspolaganju stoje razni oblici liječenja psorijaze, koji se odabiru i doziraju ovisno o tipu bolesti, jačini manifestacije, trajanju te individualnom terapijskom odgovoru bolesnika.

Koriste se lokalni pripravci u obliku losiona, krema, masti, gelova, prašaka i obloga, a aktivni sastojci su: kortikosteroidi, salicilati, katranski preparati, derivati vitamina A i D, antralin i kalcipotrien. Istraživanje je imalo za cilj odrediti koliko dobro gušterača otpušta inzulin kao odgovor na hranu dva sata nakon jela. Istraživači su otkrili, međutim, da su razlike vidljive do četiri sata nakon jela. Oni koji su primili alefacept zadržali su lučenje inzulina, dok su oni na placebo vidjeli smanjen inzulinom.

Nadalje, oni koji su na psorijazi nisu primijetili povećanje inzulina tijekom kliničkog ispitivanja, ali oni koji su primali placebo učinili su.

Spyros Mezitis, endokrinolog u bolnici Lenox Hill, koji nije uključen u studiju, komentirao je: "[Suđenje] je važno prospektivno istraživanje koje pokazuje lijek psorijaze koji mijenja ravnotežu T stanica i pomaže u kontroli dijabetesa tipa 1. Alefacept, povećanjem T-stanice koje sprečavaju napad i iscrpljuju T-stanice koje napadaju beta stanice gušterače, rezultirale su proizvodnjom više inzulina u novodijagnosticiranim dijabetesima tipa 1.

Znanstvenici King's Collegea u Londonu u Velikoj Britaniji napravili su niz eksperimenata kako bi shvatili tu uzročno-posljedičnu vezu, a to bi ujedno moglo pomoći u smanjenju rizika da osobe sa psorijazom razviju dijabetes.

Istraživanje je pokazalo da se kod osoba sa psorijazom stanice kože prebrzo zamjenjuju. Naime, obično su potrebna tri do četiri tjedna da se razviju stanice u dubljim slojevima kože.

Dok sazrijevaju, one polako izlaze na površinu. Simptomi dijabetesa regulacija secera u krvi. Hiperglikemija — Povišen nivo šećera u krvi osnovni podaci Uvek kada nivo glukoze šećera privremeno poraste, takvo stanje zovemo hiperglikemija. Glukoza je glavni šećer u krvi Fruktoza se u prirodi najčešće povezuje s glukozom čineći saharozu koja spada u grupu dvostrukih šećera. Šećerna bolest diabetes mellitus je oboljenje kod koga je povišena glukoza šećer u krvi, a ćelije ostaju gladne šećera.

Ovo su skriveni simptomi povišenog šećera u krvi Dijabetes ili šećerna bolest je poremećaj povišenog šećera u krvi i jedan od većih. Kako se leči povećana masnoća u krvi prirodnim putem. Koji su simptomi povišene masnoće i koja se ishrana preporučuje kod holesterola. Vrijednost šećera u krvi mijenja se tijekom dana stoga je potrebno napraviti više mjerenja.

Ako dva mjerenja na tašte pokažu veće vrijednosti od 6. Psorijaza je kronični kožni poremećaj koji obilježavaju crvene mrlje prekrivene bijelim ljuskicama, suha koža, svrbež i zadebljani nokti.

Imajući u vidu da je psorijaza povezana sa povećanim rizikom od srčanog i ovo vam može pomoći u smanjenju upale i boljoj regulaciji šećera.

Kako smanjiti šećer u krvi - narodni lekovi Kako smanjiti previsok nivo šećera u krvi: glukoza i glikemički indeks namirnica. Glukoza Najvažniju količinu. Kako prepoznati povišeni šećer u krvi. Nastaje usled apsolutnog i relativnog nedostatka insulina, što dovodi do poremećaja metabolizma šećera.

Cimet pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi, triglicerida i lošeg holesterola. Evo kako da napravite napitak sa cimetom i jabukom.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar