•  apr 10, 2022

Biljka za psorijazu

Vesna Objavio Vesna
Biljka za psorijazu

Ovaj dragocijeni začin psorijatičari bi treblo da dodaju supama i ostalim jelima, ali od nje se mogu napraviti i paste za mazanje kože zahvaćene psorijazom. Potrebno je pola šolje zobenog brašna sjediniti s kašičicom do dvije kurkume, a zatim to promiješati i dobijenoj smjesi dodati dovoljno vode kako bi se dobila pasta željene gustoće.

Pastu nanesite na zahvaćenu kožu i držite je bar 20 minuta. Potom isperite kožu mlakom vodom. U staklenu posudu izručite 85 g. Promiješajte i nanesite na kožu zahvaćenu psorijazom. Melem umiruje, hladi i ublažava svrab, te osoba osjeća veliko olakšanje. Ljudi sa psorijazom često imaju nizak nivo vitamina A,D ali i deficit minerala, poput selena ili cinka. Stoga je važno obezbijediti njihov unos. Osim narandžastog povrća, treba jesti jaja i mlijeko, ali ne smije se zaboraviti da su podjednako važne i žitarice u cijelom zrnu, orasi, laneno sjeme i sjemenke suncokreta odnosno bundeve.

Također, kozumiranjem ribe obezbjeđuje se istoveremeno dovoljna količina vitamina D i neophodnih omega-3 masnih kiselina. Tokom obroka konzumirajte heljdin hljeb ili uzimajte heljdine kolače poslije jela. Osim toga, važno je izbjegavati namirnice koje mogu pogoršati stanje, a to su, na primjer suhomesnati proizvodi i dimljena hrana.

Od alkoloha i cigareta treba se uzdržvati kako bolest ne bi napredovala, ili kako se ne bi prekinuo period bez izraženih simptoma, naravno nikako ne treba smetnuti s uma važnost redovnog konzumiranja tečnosti, nezavisno od godišnjeg doba. Uradite alergo-test na glutene i biljne alergene, jer osim već postojeće psorijaze, svaka sljedeća kožna promjena može prolongirati njeno liječenje i ozbiljno narušiti kvalitet života oboljelog.

Vodite računa o tome kakvu odjeću nosite. Izbjegavajte sintetičke stvari, kao i nakite sumljivog porijekla koji mogu uzrokovati alergijsku reakciju. Ne kupajte se u veoma vrućoj vodi koristeći agresivne sapune, jer tako podstičete isušivanje kože, što je štetno. Održavanje pravilne hidratacije kože jedan je od osnovnih postulate u tretmanu psorijaze. Napravite sebi slanu kupku tako što ćete mlakoj vodi dodati epsomsku so, koja se pokazala vrlo efikasnom u čišćenju kože i programima detoksikacije, a koja ujedno i opušta.

Ne upotrebljavajte preparate na bazi ehinacee, koji su kontraindikovani u slučaju autoimunih bolesti. Nakon što utvrde dijagnozu psorijaze, lijekari nerijetko zatraže od pacijenata i analizu krvi, kako bi se provjerio nivo određenih enzima jetre i funkcija ovog važnog organa.

Rzalog tome jeste veza koja postoji između ove kožne bolesti i pojave masne jetre. Zašto do toga dolazi kod izvijesnog broja oboljelih od psorijaze, to još uvijek nije do kraja razjašnjeno. Ipak, da bi se izbjegle komplikacije koje uzrokuje bezalkoholna masna bolest jetre, važno je održati funkciju ovog organa pravilnom. I u tome vam od velike pomoćo mogu biti čičak i rusa rosopas.

Krema se maže do 5 puta dnevno, no najčešće ujutro i navečer. Neki pacijenti traže masniju kremu pa u drugoj turi terapiju malo prilagodim i napravim masniju kremu. Slično je i kod djece i atopijskog dermatitisa, kad dječja koza traži masniju kremu. Ako je zahvaćeno i vlasište, potrebno ga je dobro oprati u Seb šamponu koji je potpuno prirodan, na bazi ljekovitog bilja i onda utrljati losion.

Kod utrljavanja, vlasište treba dobro protrljati prstima, promasirati i sagnuti glavu prema dolje da što više cirkulacije dode u glavu.

Tako se terapija provodi 2x tjedno, a po potrebi i češće puta. Losion sadržava koprivu, lavandu, maćuhicu, arniku i ružmarin — odlično miriše i osvježava cijelo vlasište. Kupka je odlična jer vlaži kožu, opušta ju i pomalo liječi. Hrast kora sa svojim taninima, crni sljez s antocijanima, kamilica sa svojim eteričnim uljima, čestoslavica i maćuhica te možda po potrebi preslica ili rosopas, sve su to odlične biljke za liječenje psorijaze.

Ako se ne možete kupati u kadi, skuhat ćete manju količinu čaja i umiti se, oprati ruke, natutkati noge ili isprati vlasište nakon tuširanja i pranja kose. No, kupka od 15 do 30 minuta je najbolja, tako kažu svi moji pacijenti — jednostavno kroz tih pola sata koža omekšava i upija sve ljekovite tvari iz dotičnog ljekovitog bilja pa je cijela terapija jača i djelotvornija. Eto, kao što vidite, puno pripravaka, puno mogućnosti. Pravilnom upotrebom biljnih receptura nakon tjedna može doći do poboljšanja u koži.

Možda ti se također sviđa
Najpopularniji tekstovi
Ostavite komentar
Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena*
Komentar